O kiwanu mluvíme jako o exotickém ovoci, ale řadí se spíše mezi zeleninu. Proto se často označuje jako zelenino-ovoce. Pěstuje se na Novém Zélandě, v Austrálii, Kalifornii, Izraeli a v Chile. Jedná se o jednoletou liánu z čeledi tykvovitých, která dosahuje délky až několika metrů.
Plody kiwana jsou podlouhlého tvaru o délce cca 10 cm a jsou porostlé pichlavými chloupky. Snad díky nim se kiwanu přezdívá africká rohatá okurka, divoká okurka, rohatý meloun a dalšími názvy. Chuť plně vyzrálého plodu je podobná nasládlé okurce s citrónovou šťávou. Někteří lidé přirovnávají tuto chuť ke kombinaci melounu a kiwi, jiní zase banánů a limet.
Co udělat s plodem?
Rozřízněte jej podélně, posypte cukrem a vydlabávejte lžičkou. Dužina je žluté až zelené barvy a konzistence želé. Pro svou chuť se kiwano hodí v kuchyni jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Skvěle se také hodí do marmelád, džemů a kompotů. Přímo se konzumuje pouze šťavnatá dužina se semínky, případně šťáva. Další variantou je nakrájení na kostičky a použít kiwano jako přísadu do salátů. Může se také použít v kombinaci s ořechy na zmrzlinu, kdy vytvoří se šlehačkou skvělý a rychlý dezert. Výborně chutná v kombinaci s jogurtem. Jedlá jsou i semínka podobná těm okurkovým.
Co kiwano obsahuje
Významný je obsah velkého množství vitaminu C a A, z minerálních látek pak draslíku a hořčíku. Kiwano je zdraví prospěšné také díky vláknině, kterou potřebujeme na správnou funkci střev a celého zažívacího systému. Kromě vitaminů a minerálních látek je důležitý obsah bílkovin, sacharidů a dalších látek, které jsou zdraví prospěšné. Kiwano rovněž stabilizuje hladinu cukru v krvi, čímž eliminuje chutě na sladké a podporuje trávení. Díky vysokému obsahu vody a nízkému obsahu kalorií je výborným pomocníkem při hubnutí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos