Jídlo Návod

Recept: Zdravá svačinka do sklenice? Proč ne!

Nemáte po ruce nic, do čeho byste si udělali svačinu do práce? Nebo se snažíte žít ekologicky a místo plastu raději zvolíte sklo? Ať je to tak nebo tak, sklenice je skvělým pomocníkem na přenášení jídla, to už věděly naše babičky. Skvěle v nich také připravené jídlo vypadá. Připravit si do nich můžete chia pudink, vločky, rýži se zeleninou, salát a spoustu dalších pokrmů. Vyzkoušejte přípravu jedné z nich dnes spolu s námi a vezměte si připravený salát do práce, do školy či na delší cesty. 

Zdravotní přínos jednotlivých složek

Dýně: Bohatá na antioxidanty, které vás preventivně chrání před onemocněním způsobené volnými radikály, to je dýně. Vašemu tělu dodává množství vitamínu C, pomáhá tedy posilovat imunitní systém a snižuje riziko vzniku zánětu v těle. Z tohoto důvodu je podzim ideálním časem, kdy si ji dopřávat, abyste se chránili před chřipkou a nachlazením.

Růžičková kapusta: Růžičky kapusty obsahují vysoký podíl vitamínu K, který podporuje zdraví kostí a pomáhá správnému srážení krve. Nezapomínejte na tuto zdravou potravinu, která posiluje vaši imunitu. Pravidelné zastoupení růžičkové kapusty ve vaší stravě chrání váš trávicí trakt, oči, kůži, zuby a dásně.

Brusinky: Tyto malé plody obsahují jednu z nejvyšších koncentrací antioxidantů, které překonávají i ovoce a zeleninu, jako je například brokolice, špenát, jahody či borůvky. Dopřávejte si však pouze neslazené brusinky, které snižují riziko vzniku zánětů, zabraňují infekci močových cest, bojují proti poškození těla volnými radikály, zlepšují imunitu, jsou prospěšné trávení a chrání proti vzniku srdečních onemocnění.

Červená řepa: Tento salát je přímo nabitý antioxidanty, jelikož i řepa má vysoký podíl antioxidantů, které pomáhají předcházet mnoha onemocněním. Detoxikuje vaše tělo a čistí krev. Podporuje zdraví srdce a je prospěšná trávicímu systému.

Nutriční hodnoty

Jedna porce tohoto salátu obsahuje:

  • 280 kalorií
  • 10 gramů bílkovin
  • 7 gramů tuku
  • 46 gramů uhlohydrátů
  • 16 gramů cukru
  • 8 gramů vlákniny
  • 139 mikrogramů vitaminu K (155 procent DD)
  • 2,361 IU vitaminu A (101 procent DD)
  • 42 miligramů vitaminu C (56 procent DD)
  • 194 mikrogramů folátu (49 procent DD)
  • 0,35 miligramu vitaminu B2 (33 procent DD)
  • 0,4 miligramu vitaminu B6 (33 procent DD)
  • 0,27 miligramu vitaminu B1 (25 procent DD)
  • 0,9 miligramu vitaminu B5 (19 procent DD)
  • 2 miligramy vitaminu B3 (15 procent DD)
  • 0,21 mikrogramů vitaminu B12 (9 procent DD)
  • 0,88 miligramu vitaminu E (6 procent DD)
  • 1,17 miligramů manganu (65 procent DD)
  • 111 miligramů hořčíku (36 procent DD)
  • 222 miligramů fosforu (32 procent DD)
  • 0,2 miligramu mědi (31 procent DD)
  • 439 miligramů sodíku (29 procent DD)
  • 2 miligramy zinku (26 procent DD)
  • 11 mikrogramů selenu (21 procent DD)
  • 948 miligramů draslíku (20 procent DD)

Recept:

příprava: 10 minut
porce: 4

  • 4 sklenice
  • 2 šálky rukoly
  • 2 šálky špenátu
  • ½ pečené nakrájené dýně
  • 1 šálek pečené růžičkové kapusty
  • ½ šálku pečené kukuřice
  • 5 malých řep, pečených nebo vařených a nakrájených
  • ⅛ šálku dýňových semínek (pražená jsou chutnější)
  • ¼ šálku sušených, neslazených brusinek
  • ½ šálku sýru gorgonzola

Dresink:

  • 2 lžíce javorového sirupu
  • ¼ šálku balsamika
  • 3 lžíce hořčice
  • sůl a pepř dle chuti

Nejdříve si budete muset předpřipravit dýni, řepu, kukuřici a růžičkovou kapustu. Řepu už můžete koupit uvařenou. Dýni si pokrájejte na kostičky, růžičkovou kapustu na čtvrtky a kukuřici na menší části a pečte v troubě, dokud není zelenina měkká. Růžičkovou kapustu pečte zvlášť na plechu nebo přidejte ke zbytku zeleniny později, protože se peče rychleji. Nechte si následně pečenou zeleninu vychladnout, než ji budete umisťovat do sklenice.

Smíchejte si v mističce javorový sirup, balsamikový ocet, hořčici, sůl a pepř. Rovnejte do sklenice takto: nejdříve dresink, dýně, růžičková kapusta, kukuřice, řepa, semínka, brusinky, sýr, špenát a rukola.

Před podáváním nezapomeňte sklenici důsledně protřepat. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj