JídloRady a tipy

Recept: Bezlepkový dýňový chléb

Když už se vám doma objeví dýně, nezpracujete ji většinou pouze na přípravu jednoho pokrmu. Dýni můžete připravovat na sladko, na slano a skvěle chutná v kombinaci s pálivým kořením. Objevte jiné způsoby přípravy dýně než jen dýňovou polévku či dýni pečenou. Upečte si domácí dýňový chléb, který navíc neobsahuje žádný lepek. 

Chleba bez lepku

Možná si říkáte, že nevýhodou ze zeleniny vyráběného pečiva je to, že je plné mouky a tudíž i lepku. Tento recept však obsahuje pouze mouku bezlepkovou. Přesto je dýňový chleba výborný, vláčný a skvěle se hodí například k tvarohové pomazánce. Dýně je bohatá na vlákninu a je skvělou potravinou, jež má pozitivní vliv na váš trávicí trakt.

Zdravé ingredience

V receptu je obsažena pouze mouka mandlová a kokosová. Obě tyto bezlepkové mouky jsou bohaté na vláknu, mají však nízký obsah cukru a jsou snadno stravitelné. Nijak nezatíží váš trávicí trakt. Namísto rafinovaného cukru je v receptu použit javorový sirup, který má nižší glykemický index než klasický cukr. Dýňový chléb je vhodný ke snídaní, ke kávě i k čaji. Zkuste si ho doma jednoduše vykouzlit a zpracovat přebytečnou dýni.

Ingredience:

  • 1 šálek mandlové mouky
  • ¼ šálku kokosové mouky
  • ½ čajové lžičky mořské soli
  • ½ lžičky sody na pečení
  • 1 čajová lžička skořice
  • ½ čajové lžičky perníkové koření
  • ¾ šálku dýně
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • ¼ šálku roztaveného kokosového oleje
  • 3-4 vejce

Troubu si předehřejte na 200 °C. Připravte si větší mísu a postupujte jako při pečení klasické buchty. Smíchejte si v jedné míse „mokré“ ingredience a ve druhé míse všechny „suché“ ingredience. Poté přelijte „mokré“ ingredience do „suchých“ a řádně promíchejte, zvláště kvůli kypřícímu prášku. Připravte si malý pekáček, který buď vymažete máslem a vysypete moukou, nebo vyložte pečícím papírem. Vložte do trouby a pečte po dobu 45-60 minut. Chléb je hotový ve chvíli, kdy po zapíchnutí špejle do chlebu nezůstane na dřevě žádný kousek těsta. Podávejte chléb vychladlý s čajem či kávou. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button