Kolikrát jste jako malí slyšeli – „Papej tu mrkvičku, je dobrá na oči!“ samozřejmě, že měli naši rodiče pravdu, ale to není jediný pozitivní účinek mrkve. Jak tedy zařídit, aby i tu nevzhlednou oranžovou hmotu s bramborem jedly i děti, aby byly zdravé?
Prospěšnost mrkve
Dá se říci, že mrkev je takový „všelék“, jelikož je přímo protkaná všemi možnými léčivými látkami a hlavně antioxidanty, které dokážou zničit všechny volné radikály a výrazně tím posílí naši imunitu. Nemluvě o tom, že je plná vitamínů – B, C a E, tak dále obsahuje i selen, hořčík draslík a další tělu prospěšné látky. Je bohatá na betakaroten, který je úspěšným bojovníkem proti bakteriím a virům.
Nejenom, že nám mrkev pomáhá udržet dobrý zrak, ale dokonce dokáže pomoci při léčbě nemoci jater a střev, její účinky jsou léčebné i pro ty, které trápí problémy s klouby či astmatem. I přesto, že je sladká, výrazně pomáhá při hubnutí, jelikož její kořen obsahuje velmi malé množství sacharidů. Mrkev je taková pomyslná královna naší kuchyně i díky její zásaditosti, která našemu tělu maximálně prospívá.
Udělejte dětem skvělou mrkvovou šťávu
Mnoha lidem vylisovaná mrkvová šťáva nechutná – a to hlavně dětem. Ale co ji třeba zkombinovat s dalšími zeleninovými či klidně ovocnými šťávami? Navíc další složka znásobí příznivé účinky mrkvové šťávy. Nejvhodnější je mrkvovou šťávu zkombinovat se šťávou z jablek, červené řepy, ananasu či pomeranče – a uvidíte, jak se vaše děti budou po vypití olizovat a vy budete mít radost z toho, že budou zdravé.
Mrkvové kuličky:
Připravte dětem atraktivní jídlo, které bude plné mrkve, a ony jej smlsnou na posezení. Mrkvové kuličky můžete podávat například jako přílohu k masu.
Co budete potřebovat?
- 150 g mrkve
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce polenty
- 100 g sterilované kukuřice
- 100 g cornflakes
- Půl lžičky kari
- Špičku nože kurkumy
- Sůl
- Pepř
- Olej
Postup přípravy:
- Mrkev si nastrouháme najemno
- Přidáme obě vejce
- Dopředu si nadrobíme cornflakes, které do vzniké směsi přidáme
- Směs smícháme s polentou a kukuřicí.
- Vše jemně osolíme a opepříme (není nutno pepř přidávat) a dodáme další koření ze seznamu.
- Navlhčíme si ruce a ze vzniklé směsi si vytvoříme kuličky, velké zhruba jako vlašský ořech a na rozpáleném oleji je osmažíme ze všech stran.
- Pak už jen odložíme na ubrousek, odsajeme přebytečný tuk a můžeme podávat.
Mrkvové karbanátky s masem:
Ingredience na 4 porce:
- 4 mrkve
- 120 g kuskusu
- 200 g mletého masa
- 1 cibuli
- 2 vejce
- Celozrnnou mouku
- Majoránku
- Česnek
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
- Dle návodu připravíme kuskus
- Mrkev očistíme, nastrouháme najemno a spojíme s kuskusem
- Poté přidáme mleté maso, na kostičky nakrájenou cibuli a vše důkladně promícháme
- Do vytvořené směsi rozklepneme vejce, přidáme sůl, pepř a mouku dle potřeby
- Vymodelujeme karbanátky, které pečeme v troubě 20 – 30 minut na 180 stupňů
- Teď už si stačí jen „pošmáknout“. Dobrou chuť!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos