Jak nejrychleji sušit bylinky?
Pro ty, kteří používají bylinky pro léčbu nebo pro vaření, je znalost sušení bylin naprosto zásadní, zvláště pokud si chcete zachovat všechny živiny a chutě svých oblíbených kulinářských doplňků. Čerstvé bylinky jsou výborné pro okamžitou spotřebu, ale pro ty, kdo mají bylinkové zahrádky, je velmi důležité mít možnost sklidit a uchovat přebytečné bylinky na podzim a zimu. Je to také skvělý způsob, jak ušetřit peníze, protože nákup vlastních bylinek pro domácí pěstování je levný, ale nákup sušených bylinek v obchodě může být docela drahý.
Znalost sušení je velmi důležitá
Pěstování vlastních bylinek a učení se, jak bylinky rychle sušit, také pomůže udržet kvalitu oproti odrůdám zakoupeným v obchodě. Účelem sušení je samozřejmě chránit vaše bylinky před kvasinkami, plísněmi a jinými bakteriálními růsty, které se mohou objevit, když je přítomna voda. Sušení bylinek také uzamkne jejich živiny a umožní jim v některých případech zůstat použitelné až rok. Než si ale bylinky nasušíte, musíte je sklidit správně a ve správnou denní dobu. Kromě toho je důležité, abyste své bylinky sklízeli dříve, než rostliny vykvetou. A obecně řečeno, pro úplný proces sušení a skladování je pozdní léto nejlepší čas na sklizeň bylinek. Je vhodné si u každé byliny nastudovat, jaké části se sbírají, v jakém období a jak je nejlépe sušit.
Jak sušit bylinky?
Mezi nejoblíbenější způsoby sušení bylin patří mimo jiné sušení vzduchem, sušení na slunci a sušení v troubě. Každá z nich má své výhody a nevýhody v závislosti na druhu bylinek a vaší trpělivosti.
Sušení na vzduchu
Pravděpodobně nejlepší přístup k sušení bylin, zahrnuje sušení bylinek doma, mimo sluneční světlo. Začněte tím, že ze sklizených bylin odstraníte všechny odumřelé nebo zavadlé listy a poté bylinky svážete do malých svazků provázkem nebo kroucenými sponami. Pověste tyto bylinky vzhůru nohama v teplém a suchém prostředí domova, mimo přímé sluneční světlo. Vyhněte se místnostem, jako je sklep, kuchyně nebo koupelna, protože vlhkost v těchto oblastech často kolísá. Jak budou bylinky schnout, stonky se budou smršťovat, proto jednou za pár dní utáhněte tkaničky, aby bylinky nevypadly. Zabalení zavěšených bylinek do hnědého sáčku může také urychlit proces sušení vzduchu v místnosti. Zatímco tato metoda může trvat dny nebo dokonce týdny, než bylinky úplně vysuší, bylinky si zachovají vysokou koncentraci svých aktivních složek.
Sušení na slunci
Pro většinu lidí, kteří se chtějí naučit sušit bylinky, je solární sušení nejzřejmějším přístupem. V teplých klimatických podmínkách jsou bylinky sušené na slunci velmi oblíbené, ale je důležité nevystavovat bylinky dlouhodobému přímému slunečnímu záření. To může způsobit bělení bylin a ztrátu mnoha účinných látek a olejů, protože tento proces je v podstatě pomalým vařením bylinek. Nechat bylinky sušit pod čelním sklem nebo v sušicí zástěně se skleněným víčkem bude rychlejším způsobem sušení bylinek, než je pověsit dovnitř, ale nevyhnutelně dojde ke ztrátě některých živin.
Sušení v lednici
Pravděpodobně nejlínější způsob sušení bylinek, jakmile je z bylinek odstraněna jakákoli vnější tekutina, mohou být umístěny v lednici a ponechány tam 2-3 dny. Tento přístup k sušení bylinek není běžný, protože bylinky by neměly být ve vzájemném kontaktu a zabírají tak místo v lednici. To však může pomoci sušeným bylinkám zachovat určitou křupavost.
Sušení v troubě
Ohřívání bylinek na nízkém stupni trouby nebo mikrovlnné trouby je rozhodně nejrychlejší způsob sušení bylinek, ale také se bylinky uvaří, což způsobí denaturaci některých bílkovin, což znamená, že některé aktivní složky a živiny budou ohroženy. Pokud potřebujete rychle sušit své bylinky, tento přístup bude fungovat, ale výsledné bylinky nebudou mít takový zdravotní dopad ani svěží chuť.
Dehydratátor
Použití dehydratačního stroje je vynikající volbou, pokud k němu máte přístup nebo plánujete sušit velké množství bylinek na mnoho let dopředu. Kromě sušení bylin existuje řada užitečných aplikací pro sušičky potravin, ale dobrý stroj stojí obvykle nemalou investici.
Jak bylinky skladovat?
Pochopit, jak správně uchovávat bylinky, je stejně důležité jako naučit se bylinky správně sušit.
Skladování suchých bylinek
Sušené bylinky budou nejlépe fungovat, když je skladujete ve vzduchotěsné nádobě nebo nádobě na chladném a suchém místě mimo přímé sluneční světlo. Ještě důležitější je, že před uskladněním bylinek se ujistěte, že jsou zcela suché. Mnoho bylin přichází v „celé“ formě a později se melou pro kulinářské postupy. Pokud si chcete zachovat co nejvíce čerstvosti a chuti, skladujte své bylinky v celé jejich podobě, dokud je neplánujete použít. Vždy si označte data, kdy jste bylinky skladovali, protože většina bylinek po 12-18 měsících ztratí chuť a účinnost.
Skladování čerstvých bylinek
Chcete-li sklidit větší množství čerstvých bylinek, ale neplánujete je okamžitě použít nebo je usušit, jednou snadnou možností je svázat je do středně velkých trsů a umístit do malé nádoby naplněné dostatečným množstvím vody, aby zakryla spodní část stonků. Poté na bylinky a nádobu umístěte plastový sáček, to by vám mělo umožnit uchovat čerstvé bylinky křupavé a chutné po dobu 1-2 týdnů.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos