Jak zpracovat vejce z Velikonoc? Vyzkoušejte pikantní pomazánku, retro vajíčkový salát či roládu
Svátky velikonoční jsou již za námi, a i když tento rok neproběhly úplně klasicky, jistě jste neopomněli tradiční barvení vajec. Co však s vajíčky, které vám doma zbyly, popřípadě s těmi, které jste dostali od svých příbuzných. K Velikonocům uvařená vejce natvrdo prostě patří. Co si z nich připravit chutného a připomenout si tak každoroční povelikonoční klasiku, kdy hledáme způsoby, jak tyto vejce rozumně zpracovat. Vyzkoušejte různé druhy vajíčkové pomazánky, retro vajíčkový salát či masovou roládu.
Vajíčková klasika
Mezi klasiky jistě patří vajíčková pomazánka, kterou si milovníci pomazánek připravují po celý rok. Připravenou ji máte za pár minut a poslouží jako vydatná svačina či večeře, která je bohatá na obsah bílkovin. Potřebovat na ni budete:
- 5 vajec uvařených natvrdo
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce másla
- 1 lžička plnotučné hořčice
- cibule
- pažitka
- sůl a pepř
Vajíčka nejdříve oloupejte, poté rozmačkejte vidličkou nebo nastrouhejte nahrubo na struhadle. Poté vajíčka promíchejte s máslem a majonézou. Přidejte nadrobno pokrájenou cibulku. Můžete použít i jarní cibulku, která je jemnější. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem a posypte pokrájenou pažitkou.
Vajíčková s tvarohem a tuňákem
Vajíčková pomazánka s tvarohem a tuňákem je o něco nadupanější, co se týká obsahu bílkovin a dalších zdravých látek. Vajíčka s tuňákem jdou skvěle dohromady a nechybí samozřejmě ani kyselá okurka. Připravte si chutnou vajíčkovou pomazánku s tvarohem z:
- 250 g tvarohu
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 100 g tuňáka
- 4 vajec
- 2 kyselých okurek
- 2 jarních cibulek
- soli a pepře
V míse si smíchejte tvaroh, majonézu, hořčici (může být i klasická), tuňáka a vejce nakrájená na kostičky. Promíchejte a přidejte pokrájenou jarní cibulku i se zelenou částí, kyselé okurky pokrájené na kostičky a směs osolte a opepřete. Promíchejte a máte hotovo. Podávejte s čerstvým pečivem a posypte pažitkou, ozdobte rukolou či salátem. Připravit si takto můžete i chutný sendvič.
Vajíčkový retro salát
Patříte mezi milovníky pochoutkového salátu? Připravte si jej doma ve zdravější verzi bez konzervantů a dalších zbytečných látek. Retro vajíčkový salát totiž chutná opravdu skvěle. Připravte si:
- 350 g vajec natvrdo
- 250 uvařených brambor ve slupce
- 80 g cibule
- 180 g nakládaných okurek
- 160 g majonézy
- 40 g plnotučné hořčice
- ocet
- sůl a pepř
Vychladlá vajíčka a brambory si pokrájejte na stejně velké kostičky. Přidejte pokrájené okurky a cibuli. Promíchejte, osolte a opepřete. Majonézu smíchejte s hořčicí, trochou octa a spojte s ní ingredience připravené v misce. Promíchejte a nechte salát odpočinout alespoň hodinu v lednici. Dobrou chuť.
Masová roláda
Pro milovníky masa je vhodnější variantou masová roláda plněná vejci a šunkou. Můžete ji podávat s uvařenými brambory i bramborovou kaší. Potřebovat na přípravu budete:
- 750 g vepřové kýty
- 4 lžíce hořčice
- 150 g šunky
- 4 vejce natvrdo
- červenou papriku
- 1/2 klobásy
- 100 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- máslo
- 1 cibule
- sůl a pepř
Maso naklepejte, osolte a opepřete. Potřete hořčicí a naskládejte na maso plátky šunky. Připravte si náplň, tedy kostičky z uvařených vajec, pokrájenou papriku, klobásu a sýr. Přimíchejte syrové vejce. Tuto směs pokládejte na maso a zarolujte. Maso svažte s pomocí nitě.
Maso poté ze všech stran nechte zprudka opéct na pánvi. Poté přendejte do pekáčku, zalijte horkou vodou a okolo masa poklaďte pokrájenou cibulku na kolečka. Přikryjte a pečte asi hodinu při 180 stupních. Během pečení roládu obraťte a 10 minut před koncem pečení ji odkryjte, aby měla křupavou kůrčičku.
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/galant/3833161207
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos