Jaké zdravotní výhody přináší lilková voda
Lilek je zelenina populární již od starověku a to díky své jedinečné chuti.V současné době je lilek používán v kuchyních po celém světě.
Kromě lahodné chuti má i celou řadu zdravotních výhod – pomáhá léčit kardiovaskulární potíže, ulevuje od revmatických bolestí, upravuje hladinu cholesterolu, zmírňuje zánětlivé bolesti, pomáhá z těla odstraňovat přebytečný tuk.
Nejlepší způsob konzumace je pravidelné pití lilkové vody a to hned z několika důvodů:
Reguluje hladinu cholesterolu a to především díky přítomnosti kyseliny chlorogenové, která je silný antioxidant jež, mimo jiné, zvyšuje krevní oběh a snižuje riziko hromadění tuku v tepnách.
Zmírňuje revma, což je zánětlivé onemocnění kloubů, které bývá velmi bolestivé. Lilková voda může snížit zánět i bolest a zároveň zmírňuje zarudnutí v postižené oblasti. Vitamíny (A, B1, B2, C, E) a minerály (draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo) v lilku obsažené posílí klouby, chrupavku i svaly a tělu dodají výživu. Kromě výše jmenovaných obsahuje lilek také vlákninu a kyselinu listovou, které jsou pro tělo také velice významné.
Eliminuje tuky a to především díky sloučeninám, které čistí tělo od toxinů a stimulují správnou funkci jater. Kromě toho má voda diuretické účinky. Také zlepší funkci žlučníku, podpoří trávení a spalování tuků.
Recept na přípravu:
Suroviny:
- 1 lilek
- 1 litr vody
- šťáva z poloviny citronu
Postup:
Lilek umyjeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme do vroucí vody a necháme asi 20 minut mírně vařit. Poté necháme směs vychladnout, scedíme, přidáme citronovou šťávu a uložíme do chladu. Pijeme 3x denně.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos