Jaký je rozdíl mezi jednoduchými a komplexními sacharidy?
Kolem sacharidů existuje mnoho mýtů. Pod slovem „sacharidy“ si mnoho lidí představí okamžité přibírání na váze, což není úplně tak pravdou. Úplné vynechání sacharidů není podle odborníků dobrý nápad. Ačkoli jsou velmi moderní keto diety, kde jsou sacharidy zcela vynechány, je tato dieta vyvinuta speciálně pro lidi s určitými zdravotními potížemi, například epilepsie.
Všechny sacharidy se skládají z cukrů, jako je glukóza, fruktóza a galaktóza. Sacharidy jsou rozděleny do kategorií podle počtu cukerných jednotek, které obsahují.
Existují dva hlavní typy sacharidů: jednoduché a složité.
Jednoduché sacharidy se skládají pouze z jednoho nebo dvou cukrů, zatímco složité sacharidy se skládají z více cukerných jednotek.
Jednoduché sacharidy
Monosacharidy jsou nejjednodušším a nejmenším druhem cukru tvořeným pouze jednou cukernou jednotkou. Když konzumujete sacharidy, vaše tělo je rozloží na monosacharidy, aby mohly být absorbovány a využity pro energii.
Existují tři hlavní monosacharidy:
- Glukóza
- Fruktóza
- Galaktóza
Disacharidy se skládají ze dvou monosacharidových jednotek spojených dohromady.
Existují tři hlavní disacharidy:
- Sacharóza (glukóza + fruktóza)
- Maltóza (glukóza + glukóza)
- Laktóza (glukóza + galaktóza)
Jednoduché cukry jako glukóza, fruktóza a sacharóza se nacházejí v řadě potravin, včetně zdravých potravin, jako je ovoce a mléčné výrobky.
Nicméně mnoho méně zdravých, ultrazpracovaných potravin má vysoký obsah jednoduchých cukrů, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a stolní cukr. Některé příklady potravin a nápojů s vysokým obsahem jednoduchých cukrů zahrnují bonbóny, sodu, sladké cereálie a zmrzlinu.
Jednoduché cukry jsou tělem snadno stravitelné, což způsobuje rychlé zvýšení krevního cukru a uvolňování hormonu inzulínu ze slinivky břišní. Kromě toho potraviny bohaté na jednoduché sacharidy, jako jsou bonbóny, soda a sladké pečivo, mají vysoký obsah kalorií, ale nízký obsah důležitých živin, jako je vláknina, bílkoviny, vitamíny a minerály. Z tohoto důvodu může strava s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů zvýšit riziko vzniku zdravotních stavů, jako je obezita, cukrovka 2. typu a srdeční choroby.
Komplexní sacharidy
Komplexní sacharidy nebo polysacharidy jsou vyrobeny ze tří nebo více cukrů spojených dohromady, takže je pro vaše tělo těžší je rozložit. Vzhledem k tomu, že jejich trávení trvá déle, komplexní sacharidy způsobují pozvolnější nárůst hladiny cukru v krvi ve srovnání s jednoduchými sacharidy.
Existují tři hlavní polysacharidy:
- Škrob
- Glykogen
- Vláknina
Škrob a vláknina jsou polysacharidy, které se nacházejí v potravinách, zatímco glykogen se nachází pouze v našem těle. Glykogen je zásobní formou sacharidů u zvířat a lidí. Pro energii využíváme glykogen uložený ve svalech a játrech.
Škroby a vláknina jsou koncentrovány v potravinách, jako je ovoce, zelenina, fazole a obiloviny. Na rozdíl od škrobů není vláknina tělem trávena. Místo toho pomáhají podporovat zdraví trávení tím, že podporují prospěšné střevní bakterie a udržují pohyby střev pohodlné a pravidelné.
Ve srovnání s lidmi, kteří jedí hodně jednoduchých sacharidů, mají lidé, kteří dodržují diety s vysokým obsahem komplexních sacharidů bohatých na vlákninu, nižší výskyt řady chronických onemocnění včetně srdečních chorob a rakoviny tlustého střeva. Navíc vám vláknina pomáhá cítit se spokojeně, což je důvod, proč lidé, kteří jedí stravu s vysokým obsahem vlákniny, mají tendenci mít v těle méně tuku než lidé s nízkým příjmem vlákniny.
Potraviny obsahující komplexní sacharidy:
- Luštěniny
- Škrobová zelenina
- Ovoce
Zdroj obrázků: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos