Rady a tipyZdraví

K čemu je dobrý anýz

Tato zázračná bylinka má mnoho pozitivních účinků jak na zdraví, tak i na krásu. Je příbuzná fenyklu, kmínu a kopru a díky své aromatické vůni se používá jako kořenící přísada do pokrmů, ale také parfémů, past či ústních vod. Další využití nachází jako ingredience do cukrovinek. Najít bychom ji mohli ve směsi vonných sáčků či pot pourri. Velký význam má též v aromaterapii. Olej z ní získávaný má mnoho léčivých účinků. V minulosti se semínka žvýkala pro osvěžení dechu. Dnes se z nich připravuje čaj, který lze využít při problémech s nespavostí a také má uklidňující a relaxační účinek.

Pozitivní vliv anýzu na zdraví

  • Ovlivňuje příznivě trávicí soustavu – je účinný proti plynatosti, podporuje chuť k jídlu, posiluje žaludek, pomáhá při odstraňování kvasných procesů ve střevech.
  • Zápar proti břišní kolice – pozitivně působí především u malých dětí.
  • Pozitivní vliv na dýchací soustavu – pomáhá při odkašlávání, zkapalňuje průduškové hleny, čistí podrážděnou sliznici průdušek, podporuje regeneraci buněk sliznice, uvolňuje nosní dutiny.
  • Léčebný efekt v boji s nachlazením a infekčním chorobami – díky antibiotickým vlastnostem působí proti některým druhům bakterií.
  • Podpora produkce mateřského mléka.

Nežádoucí vedlejší účinky

Vysoké dávky můžou mít vliv na hormonální léčbu. Silice často působí na pokožce alergickou reakci.

Recept na anýzový čaj

  • 2 čajové lžičky semen (nejlépe lehce drcených)
  • šálek vroucí vody

Necháme odstát 15 minut, poté scedíme a užíváme v případě potřeby. Maximálně však 3x denně.

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button