Prevence

Kaki: Ovoce s vysokým obsahem vitamínu A, které upravuje hladinu cholesterolu

Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Nádherně oranžově zbarvené ovoce, které nyní naleznete snad v každém supermarketu, to je kaki. Sladké, chutné a bohaté na antioxidanty a živiny, to je plod tomelu japonského. Je mu přezdíváno také „Diovo ovoce“. Kromě toho, že je kaki opravdu vynikající svou chutí, pokud ho necháte dozrát, má velký přínos i pro vaše zdraví. Nejenže pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi, ale také krevní tlak a je skvělým zdrojem vitamínu A, C a manganu. 

Zdravotní výhody kaki:

  • je nabité antioxidanty
  • podporuje zdravý vzhled pleti
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • snižuje riziko vzniku zánětu
  • snižuje krevní tlak

Bohaté na antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají v boji proti škodlivým volným radikálům, aby zabránily poškození buněk a snižovaly riziko vzniku chronických onemocnění. Některé výzkumy ukázaly, že antioxidanty mohou chránit před onemocněními, jako jsou srdeční onemocnění, rakovina a cukrovka. Kaki je bohaté na prospěšné antioxidanty. Studie z roku 2012  publikovaná v  Preventive Nutrition and Food Science analyzovala šťávu z kaki a zjistila, že je obzvláště bohatá na kyselinu galovou a epikatechin galát, dvě sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi. Kromě kaki tyto antioxidanty obsahuje koriandr, tmavá čokoláda a skořice.

Podporuje zdraví očí

Kaki ma vysoký obsah vitamínu A, vitamínu, který je nezbytný pro udržení zdraví vašich očí. Jedno kaki dokáže poskytnout až 55% denní potřeby vitamínu A. Mezi běžné známky nedostatku vitaminu A patří suché oči a Bitotovy skvrny, což jsou malé kousky keratinu, které se mohou usazovat na spojivkách. Zvýšením příjmu vitamínu A tím, že do jídelníčku přidáte potraviny jako je čerstvé ovoce, můžete zabránit těmto onemocněním a udržet oči zdravé. Jiné potraviny s vysokým obsahem vitamínu A jsou například hovězí játra, mrkev, sladké brambory, kadeřávek a špenát.

Snižuje hladinu cholesterolu

Cholesterol je látka podobná tuku, která se nachází v celém těle. Pokud se v tepnách cholesterol příliš nahromadí, může to způsobit problémy se srdcem, jelikož se tepny ucpávají a neprobíhá správné pumpování krve v celém těle. Některé studie ukázaly, že kaki pomáhá účinně snížit hladinu cholesterolu. Jiné způsoby, jak pomáhat snížit hladinu cholesterolu přirozeně a rychle, je pravidelně užívat potraviny bohaté na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a zahrnout do svého režimu pravidelný pohyb.

Snižuje riziko vzniku zánětu

Kromě snížení hladiny cholesterolu, udržení očí zdravých a doplnění vitamínu A může kaki dokonce přispět ke snížení rizika vzniku zánětu. Díky vysokému obsahu antioxidantů a tříslovin bylo prokázáno, že kaki pomáhá snížit riziko vzniku zánětu a dokonce pomáhá zánět léčit. Kromě čerstvého ovoce obsahuje protizánětlivé látky také zelená listová zelenina, brokolice, vlašské ořechy a kokosový olej.

Snižuje krevní tlak

Taniny nacházející se v kaki vám mohou pomoci snížit hladinu krevního tlaku. Vysoký krevní tlak představuje další zátěž pro srdce a je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik srdeční onemocnění. Mnoho studií naznačilo, že kyselina tannová může být účinná při snižování krevního tlaku. Kaki má vysoký obsah tříslovin, který postupně klesá s dozráváním.

Nutriční hodnoty

Kaki má nízký obsah kalorií, ale obsahuje dostatečné množství vlákniny, vitamínu A, manganu a vitamínu C.

  • 118 kalorií
  • 31,2 gramů uhlohydrátu
  • 1 gram proteinu
  • 0,3 gramu tuku
  • 6 gramů vlákniny
  • 2 733 mezinárodních jednotek vitamínu A (55% DD)
  • 0,6 miligramu manganu (30% DD)
  • 12,6 miligramů vitaminu C (21% DD)
  • 0,2 miligramu mědi (9% DD)
  • 270 miligramů draslíku (8% DD)
  • 0,2 miligramu vitaminu B6 (8% DD)
  • 1,2 miligramu vitaminu E (6% DD)
  • 4,4 mikrogramů vitaminu K (5% DD)

Kromě výše uvedených živin obsahuje kaki ovoce také hořčík, thiamin, folát a fosfor.

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

error: