Prevence

Věděli jste, jaké překvapující zdravotní výhody přináší ředkev?

Ředkvičky jsou celkem běžná zelenina, avšak bílou ředkev používá málokdo. Je to však škoda, neboť nám poskytuje celkem velké zdravotní výhody. V Japonsku a Číně bílý kořen nakládají a je součástí jejich tradiční kuchyně.

Kromě toho se používá do polévek či různých druhů zeleninových salátů ve formě malých, nakrájených kostiček. Listy jsou konzumovány jako jiné druhy listové zeleniny.

Výhody

Ředkev má nízkou energetickou hladinu a velké množství tělu prospěšných látek.

Mezi nejznámější přínosy tohoto druhu zeleniny patří schopnost pomáhat preventivně proti některým druhům rakoviny, posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat zánět, zlepšuje trávení, detoxikuje tělo, posiluje kosti, pomáhá při respiračních potížích a lze ji využít při redukčních dietách.

Respirační zdraví

Šťáva z ředkve pomáhá při respiračních obtížích, pomáhá eliminovat bakterie a patogenní látky v dýchací soustavě.

Trávicí soustava

Obsahuje podobné enzymy, které se nacházejí v našem zažívacím traktu; díky tomu může podporovat trávicí procesy, a to především komplexních sacharidů, bílkovin a tuků. Pomáhá snižovat zácpu.

Detoxikace organismu

Je to přírodní diuretikum, takže stimuluje vylučování moči, tedy přebytečných toxinů z těla. Díky tomu zůstávají ledviny čisté a fungují na vysoké úrovni.

Prevence rakoviny

Ředkev má vysoký obsah živin, ale také se v ní nacházejí některé antioxidační fenolitické sloučeniny, které snižují riziko vzniku rakoviny, a to zejména rakoviny žaludku.

Imunitní systém

Vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitní systém, neboť stimuluje produkci bílých krvinek. Také přispívá k hojení buněčných tkání.

Protizánětlivé účinky

Vysoký obsah protizánětlivých látek výrazně snižuje zánět v těle, což vede k podpoře zdraví srdce, objevuje se nižší pravděpodobnost vzniku artritidy a také dochází ke zmírnění bolestí při namožených svalech.

Podpora hubnutí

Tu umožňuje především nízký obsah kalorií a vysoký podíl vlákniny.

POZOR: Konzumaci tohoto druhu zeleniny by měli omezit lidé se žlučovými kameny.

Zdroj

Zanechte komentář