JídloMinerályPrevenceVitamínyZdraví

Konzumace mořských řas přináší organismu mnoho výhod. Proč je zařadit do jídelníčku?

Již podle názvu je zřejmé, že mořské řasy se vyskytují v moři. Jsou častým zdrojem potravy oceánských živočichů. Vyskytují se v červené, zelené, hnědé až po černou barvu.

Mořské řasy rostou podél skalnatých břehů po celém světě, ale nejčastěji se konzumují v asijských zemích, jako je Japonsko, Korea a Čína.

Mořské řasy lze v kuchyni využít k výrobě mnoha pokrmů, mezi nejznámější patří sushi, ale použít je můžete také při vaření polévek, dušených pokrmů, salátů nebo do smoothies.

Mořské řasy mají vysokou výživovou hodnotu.

Obsahují jód a tyrosin, které podporují funkci štítné žlázy

Uvolněné hormony ze štítné žlázy pomáhají kontrolovat růst, produkci energie, reprodukci a opravu poškozených buněk ve vašem těle.

K tomuto procesu potřebuje tělo dostatek jódu. Při jeho nedostatku se mohou objevit příznaky v podobě změny hmotnosti, únavy a otoků krku.

Mořské řasy mají jedinečnou schopnost absorbovat koncentrované množství jódu z oceánu. Mezi nejlepší zdroje patří mořská řasa kelp, pouhá čajová lžička obsahuje 59 násobek doporučené denní dávky jódu.

Mořské řasy také obsahují aminokyselinu zvanou tyrosin, která se spolu s jódem používá k tvorbě dvou klíčových hormonů, které pomáhají štítné žláze správně vykonávat svou práci.

Bohatý zdroj vitamínů a minerálů

Každý druh mořských řas má jedinečný soubor živin.

Posypání jídla sušenými mořskými řasami nejen přidá chuť, texturu a chuť, ale je to snadný způsob, jak zvýšit příjem vitamínů a minerálů.

Jedna polévková lžíce sušené mořské řasy přibližně obsahuje:

  • Kalorie: 20
  • Sacharidy: 1,7 gramu
  • Bílkoviny: 4 gramy
  • Tuk: 0,5 gramu
  • Vláknina: 0,3g
  • Riboflavin: 15 % DDD (doporučené denní dávky)
  • Thiamin: 11 % DDD
  • Železo: 11 % DDD
  • Mangan: 7 % DDD
  • Měď: 21 % DDD

Protein přítomný v některých mořských řasách, jako je spirulina a chlorella, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. To znamená, že mořské řasy vám mohou pomoci zajistit, že získáte celou škálu aminokyselin.

Mořské řasy mohou být také dobrým zdrojem omega-3 tuků a vitamínu B12. Vitamín B12 se v jiné rostlinné formě nevyskytuje.

morské rasy

Mořské řasy jsou plné antioxidantů

Antioxidanty mohou způsobit, že nestabilní látky ve vašem těle zvané volné radikály budou méně reaktivní.

Díky tomu je méně pravděpodobné, že poškodí vaše buňky.

Kromě toho je nadměrná produkce volných radikálů považována za základní příčinu několika onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.

Kromě toho, že mořské řasy obsahují antioxidační vitamíny A, C a E, mohou se pochlubit širokou škálou prospěšných rostlinných sloučenin, včetně flavonoidů a karotenoidů. Bylo prokázáno, že tyto chrání buňky vašeho těla před poškozením volnými radikály.

Vláknina a polysacharidy z mořských řas mohou podpořit zdraví vašich střev

Bylo již prokázáno, že celkové zdraví a imunitní systém tkví z 80 % v našich střevech. Nerovnováha „dobrých“ a „špatných“ střevních bakterií může vést k mnoha nemocem. Mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, o které je známo, že podporuje zdraví střev.

Navíc bylo prokázáno, že konkrétní cukry nalezené v mořských řasách nazývané sulfatované polysacharidy zvyšují růst „dobrých“ střevních bakterií.

Zdroje obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button