Kozí sýr: Proč si ho ve své stravě dopřávat pravidelně? II.
V předchozím článku jsme se podívali na pár výhod, které sebou přináší konzumace kozího sýra. To ale není vše. Dnešní článek vám přináší pokračování o výhodách pravidelného zařazení kozího sýru do vaší stravy a nutriční fakta o kozím sýru.
Dodává do těla komplex vitamínu B, měď a fosfor
Spolu s bílkovinami a tuky poskytuje kozí sýr do vašeho organismu i dávku fosforu, mědi, některé z vitamínů řady B a železo. Kombinace bílkovin, vápníku a železa může přispět k podpoře udržení zdraví kostí a pomoci při absorpci některých minerálů. Můžete získat přibližně 10 až 20% své denní dávky mědi (v závislosti na konkrétním druhu sýra), z 30 g kozího sýra. Dostatek mědi ve vaší stravě je důležitý, jelikož měď hraje roli při mnoha tělesných proces, podporuje zdraví kostí, produkci hormonů a produkci hemoglobinu. Fosfor podporuje metabolismus, hraje roli při syntéze hlavních makronutrientů z vaší stravy (bílkoviny, tuky a sacharidy).
Lepší volba
Kozí mléko a výrobky z něj mohou být dobrou volbou pro osoby, které mají problém s kravským mlékem. Chemická struktura je mírně odlišná. Kozí mléko má nižší obsah laktózy než kravské mléko a přítomnost laktózy je hlavním důvodem, proč někteří lidé nedokážou dobře zpracovat mléčné výrobky. V mnoha případech jde také o netoleranci kaseinu, druhu bílkoviny. V kravském mléce je obsažen kasein typu A1. Kozí mléko obsahuje kasein typu A2, který je méně agresivní a je u něj menší pravděpodobnost, že způsobí intoleranci. Chemické složení kozího mléka je ve skutečnosti velmi blízko k lidskému mateřskému mléku, což je důvod, proč některé matky odstavují své děti a dávají jim kozí mléko.
Snižuje pocit hladu
Sýr vám pravděpodobně nepřijde na mysl, když se někdo zmíní o dietě a hubnutí, ale co říkají studie? Je kozí sýr vhodný při hubnutí? Jelikož kozí sýr dodává tuky a bílkoviny, může být užitečný při odbourání hladu, protože je skvěle zasytí. Dalším důvodem, proč je kozí sýr a další mléčné výrobky vhodné je to, že přidávají chuť do salátů a zasytí vás. Nemáte tak rychle hlad, čímž jsou účinnější než salát bez zdroje bílkovin.
Nutriční fakta
Každý kozí sýr se svým složením trochu liší. Ve vysokých koncentracích však obsahuje živiny, jako je fosfor, vitamin K, vápník, železo, sodík a zinek. Sýry měkčí, které nezrají tak dlouho, obsahují méně kalorií a tuku ve srovnání s tvrdými kozími sýry, které již chvíli zrály. Přibližně 30 g měkkého kozího sýra obsahuje:
- 75 kalorií
- 0,2 gramů uhlohydrátů
- 5.2 gramů bílkovin
- 5,9 gramů tuku (o něco méně než většina ostatních sýrů)
- 0,2 miligramu mědi (10 procent DD)
- 71,7 miligramů fosforu (7 procent DD)
- 0,1 miligramu riboflavinu / vitaminu B2 (6 procent DD)
- 289 mezinárodních jednotek vitamín A (6 procent DD)
- 39,2 miligramů vápníku (4 procent DD)
- 0,1 miligramu vitaminu B6 (4 procenta D)
- 0,5 miligramu železa (3 procento DD)
Kozí sýr s červenou řepou
Toužíte po zamilování se do kozího sýra? Připravte si osvědčený recept, který vás nikdy nezklame a vždy potěší. Jde o kombinaci uvařené červené řepy, kozího sýra, olivového oleje, medu, pepře, soli, ořechů či trochy rukoly. Je to opravdová delikatesa kombinující jemnou chuť sýra, šťavnatou červenou řepu, sladkost medu a trpkost ořechů. Tuto dobrotu si můžete dopřát v mnoha restauracích, ale i u vás doma. Tento salát s kozím sýrem oceníte jako lehký oběd, svačinu i večeři
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos