JídloOstatní

Trans tuky: Tichý zabiják, o kterém se téměř nemluví

Trans tuky jsou škodlivé látky, které se objevují v potravinářských výrobcích stále častěji. Mají velmi špatný vliv na lidský organismus. Mohou být příčinou deprese, diabetu a srdečních onemocnění. Seznamte se dnes s námi s jedním ze zabijáků našeho zdraví.

Co jsou trans tuky?

Trans tuky neboli trans mastné kyseliny jsou tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace (ztužování). Při tomto procesu vzniká tuhý, ale snadno roztiratelný výrobek, který se dá dlouho skladovat, což je výhodné pro obchodníky. Výchozí surovinou k výrobě trans tuků jsou nejčastěji levné rostlinné oleje, tím je třeba olej sójový či řepkový. V malé míře jsou trans tuky přirozeně obsaženy v živočišných výrobcích. Využívají se ze tří důležitých důvodů, aby produkty déle v obchodech vydržely, aby zvýraznily chuť a přidaly laciné kalorie.

Kde trans tuky najdete?

Přibližně 90% pekařských výrobků obsahuje trans tuky, které zlepšují chuť pečiva a snadno se používají ve výrobním procesu. Trans tuky jsou vytvořeny v průmyslové výrobě, kdy se kapalné oleje přeměňují na pevnou hmotu. Objevují se v margarínu a všech výrobcích, které margarín obsahují, tedy různé sušenky, suchary, výrobky z listového těsta, rohlíky, pizzy, hranolky, průmyslově vyráběné dorty, popcorn do mikrovlnné trouby apod. Používají se při přípravě polotovarů, dokonce i u potravin, které se vydávají za zdravé, obsahují je i potraviny z fast foodu, které se připravují v mnoha restauracích. Trans tuky jinak naleznete často i v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, krekrech či majonézách. Trans tuky nejsou přítomné v kapalných olejích, které běžně používáte v domácnosti, ale jsou často používány pro smažení v rychlých občerstveních a podobných stáncích. Trans tuky neobsahují také biopotraviny, takže u nich máte záruku zdravého původu.

Důsledky používání trans-tuků

Trans tuky mohou negativně ovlivnit vaše zdraví a podílejí se na rozvoji srdečně cévních onemocnění a pravděpodobně mají vliv i na rozvoj nádorových onemocnění. Vysoký příjem škodlivých tuků je spojen se zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění a vzniku diabetu. Tyto látky zvyšují úroveň špatného LDL cholesterolu v krvi a snižují hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi, což vede ke vzniku aterosklerózy, zvýšenému riziku onemocnění srdce a cév. Jsou škodlivější než živočišné tuky. Nutí tělo produkovat více inzulinu, než je obvyklé.

Jak jsme na tom se spotřebou trans tuků nyní?

Spotřeba trans tuků od 50. let minulého století stoupá, jelikož margarín nahradil v některých produktech živočišné tuky. S konzumací margarínu bohužel rostly počty postižených osob srdečně cévním onemocněním. V poslední době však dochází k pozitivním změnám a margarín obsahuje menší množství trans tuků. Z levnějších variant margarínu však trans tuky nezmizely.

Situace v Americe

Bývalý guvernér amerického státu Kalifornie, slavný hollywoodský herec Arnold Schwarzenegger, přinesl v roce 2010 zákon, který zakazuje používání trans tuků v kalifornských restauracích. Tímto zákonem přinutil majitele tisíců restaurací s rychlým občerstvením, aby změnili své nabídky a používali jen výrobky, které neobsahují trans tuky. Zákon musely dodržovat i všechny pekárny v Kalifornii. Odhaduje se, že jen v USA zabijí trans tuky přibližně 30 tisíc Američanů ročně.

Španělská studie

Ve Španělsku probíhala důležitá studie, která se zaměřovala na řešení prevence vzniku mnoha nemocí a zvažovala, jaké systémové změny udělat, aby se celosvětovým nemocem předcházelo. Výzkum zahrnoval 12 000 mužů a zjistilo se, že zvýšený příjem trans tuků z potravy způsobuje depresi.

Snažte se vyhýbat polotovarům, fast foodům a nezdravým potravinám. Ušetříte své zdraví a prodloužíte svůj zdravý život.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button