JídloPrevence

Stárněte pomalu, jedna lžička kurkumy vám v tom pomůže

Kurkuma je pro mnoho lidí zatím neobjevenou surovinou, která hraje významnou roli v alternativní medicíně, ale i ve vaření. Laik by si ji mohl snadno splést se zázvorem, je mu sice podobná, ale jedná se o oddenek kurkumovníku dlouhého. Je ovšem z čeledi zázvorníkovitých, stejně jako zázvor. Kurkuma je darem z orientu, jehož účinky slibují dlouhověkost a dokonale čisté tělo. Původním domovem kurkumy je jižní Asie, konkrétně Indie.

Kurkuma si získala lidové označení „indický šafrán“ a to nejen svým původem, ale zejména tím, že se používá jako náhrada drahého šafránu. V domácnosti se s ní často setkáme v koření, kde se používá jako příměs (nejčastěji v kari koření) nebo jako samotné ochucovadlo. Kurkuma dokáže doslova fascinovat svojí sytě žlutou barvou, která jí zajistila i roli přírodního barviva (kurkumin). Běžně se používá pro obarvení celé škály jídel, od bezvaječných těstovin až po rýži a mnoho dalších pokrmů.

Proč jíst lžičku denně

Kurkuma je velmi silným antioxidantem, který skvěle působí proti stárnutí. Podporuje mozkové kognitivní funkce a řada studií ji dokonce označuje za jeden z nejlepších prostředků, jak nakopnout mozek. Kurkuma je chuťově příjemná a abyste si naplno užili jejích výhod, přidávejte jedinou lžičku do každého ze svých jídel. Pokud máte o jejích účincích pochybnosti, představíme si důvody, proč by měla tvořit součást vašeho jídelníčku:

Snižuje záněty

Kurkuma působí protizánětlivě a vhodná je zejména pro lidi trpící dlouhodobými a špatně léčitelnými záněty. Záněty utlumí a zároveň pomůže k udržení celkového zdraví.

Snížení rizika mozkových onemocnění

Mozková onemocnění jsou často způsobena nesprávnou hladinou hormonu BDNF, který je známý také jako růstový hormon. Kurkuma napomůže s udržením jeho správné hladiny a díky tomu se mohou zvrátit nesprávné procesy, které v mozku probíhají.

Prevence rakoviny

Je schopná bojovat proti volným radikálům a napomoci udržet buňky zdravé. Kurkumin dokáže blokovat enzymy, které podporují růst rakovinných buněk.

Prevence a léčba Alzheimerovy choroby

Kromě zajištění zdravého mozku pomáhá s procesem odstraňování amyloidního plaku nahromaděného v mozku. Jedná se o typ proteinů, které hrají důležitou roli v různých neurodegenerativních poruchách.

Zlepšuje trávení

Kurkuma stimuluje žlučník, zmírňuje nadýmání a také pomáhá při léčbě střevních zánětů. Neměla by se ovšem užívat, pokud někdo trpí onemocněním žlučníku, jelikož by mu mohla uškodit.

Snižuje riziko srdečních onemocnění

Jednou z dalších pozitivních vlastností kurkumy je snižování hladiny špatného cholesterolu, dále snižování srážlivosti krve a odstraňování nahromaděného plaku v tepnách.

Pomáhá antioxidantům pracovat efektivněji

Kurkumin má schopnost působit jako antioxidant, který neutralizuje volné radikály, které dále reagují s mastnými kyselinami nebo DNA, s negativními účinky na tělo. Každé snížení počtu volných radikálů má pro tělo velký význam.

Pomoc s bolestmi od artritidy

Kurkuma dokáže utlumit bolest z artritidy, která je způsobená zánětem kloubů. Toto superkoření pomáhá nejen s bolestí, ale pomáhá i v utlumení projevů artritidy celkově.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button