NezařazenéPrevenceTOP 10

TOP 10 potravin, které obsahují omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro vaše tělo velmi důležité. Přináší vašemu orgasnismu mnoho příznivých účinků týkající se především jejich protizánětlivých vlastností. Omega-3 mastné kyseliny se vyskytuji ve třech hlavních formách: DHA, EPA a ALA.

Omega-3 mastné kyseliny

ALA je nejvíce obsažena v oříšcích, semínkách a živočišných potravinách jako jsou například mléčné výrobky či hovězí maso, zatímco EPA a DHA mastné kyseliny se nacházejí především v tučnějších rybách jako je losos či makrela. Nejvíce výhod pro vaše zdraví mají mastné kyseliny EPA a DHA, takže byste se měli zaměřit především na tyto dvě. Konzumaci omega-3 mastných kyselin byste neměli zanedbávat. Jejich účinky, které byly prokázány, jsou skvělou prevencí i léčbou stovky zdravotních problémů.

Kdy zvýšit přísun omega-3 mastných kyselin?

  • pokud vás trápí vysoký cholesterol
  • při depresi a úzkosti
  • je vhodný pro ty, kteří trpí ADHD
  • jako prevence rakoviny a cukrovky
  • působí protizánětlivě
  • prevence artritidy a neplodnosti
  • prevence zánětlivého onemocnění střev, Alzheimerovy choroby a makulární degenerace
  • léčba kožních problémů (ekzémy)
  • podporuje hubnutí
  • mohou je užívat i těhotné ženy
  • posiluje zdraví vlasů a nehtů

Nedostatek omega-3 mastných kyselin sebou nese negativní příznaky, jako je špatná paměť, suchá kůže, srdeční problémy, časté změny nálad, bolesti kloubů a autoimunitní onemocnění. Nejčastěji trpí nedostatkem omega-3 mastných kyselin osoby, které konzumují především zpracované potraviny, ne čerstvé a zdravé. Bohužel nedostatek mastných kyselin postihuje i vegany. Příjem omega-3 matných kyselin je pro muže 1,6 g na den a pro ženy 1,1 g za den.

Top 10 potravin obsahující omega-3 mastné kyseliny:

  1. Losos: 120 g= 1,45 g
  2. Sardinky: 120 g= 1,34 g
  3. Makrela: 120 g= 1,25 g
  4. Hovězí maso: 120 g= 1,1 g
  5. Lněné semínko: 2 lžíce= 3,2 g
  6. Chia semínka: 2 lžíce= 2,5 g
  7. Vlašské ořechy: 1/4 šálku= 2,3 g
  8. Sýr ze sojových bobů: 120 g= 0,52 g
  9. Tuňák: 120g=0,33 g
  10. Mléčné výrobky: 250 g= 0,25 g

Mezi další potraviny s vysokým obsahem omega-3 matných kyselin, které mohou konzumovat i vegani, patří růžičková kapusta, květák či mořské řasy. Ze seznamu si vyberte ty potraviny, které máte rádi a dopřávejte si je pravidelně, abyste doplnili zásoby omega-3 matných kyselin. Dopřávejte si ryby především z menších chovů, ne z velkých rybích farem a hovězí maso od menších chovatelů. Variantou je i pravidelná konzumace rybího oleje.

Proč konzumovat omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny jsou velmi příznivé pro vaše srdce a celý oběhový systém. Pomáhají totiž snižovat krevní tlak, regulovat srdeční rymus, snižuje tvorbu krevních sraženin a možnost zánětu. Snižuje tedy preventivně riziko vzniku srdeční či mozkové příhody. Potraviny bohaté na mastné kyseliny přispívají ke snížení triglyceridů a LDL cholesterolu. Pokud chcete opravdu snížit krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu, normalizovat srdeční rytmy či pomoci s léčbou aterosklerózy, dopřávejte si především tučné ryby, nejlépe dvě porce týdně. Takto můžete snížit riziko vzniku mrtvice až o 50%.

Prevence vzniku rakoviny

Konzumace 2-3 porcí mořských ryb týdně snižuje riziko vzniku rakoviny. Omega-3 mastné kyseliny potlačují vznik zánětu a bojují s některými druhy rakoviny, například zpomalují progresi rakoviny tlustého střeva a snižují riziko vzniku rakoviny prostaty a prsu.

Deprese a zdraví vašeho mozku

Omega-3 mastné kyseliny, především EPA, má velký vliv na zdraví vašeho mozku. Pomáhají v rozvíjení procesů a snižují možnost vzniku zánětů, pomáhá také zpomalit proces stárnutí. Navíc působí na deprese, které zmírňují. Pomáhají také všem, kteří trpí ADHD a chrání proti nemocím spojením s úbytkem kognitivních funkcí směřující k demenci (Alzheimerova choroba).

Protizánětlivé účinky

Největším přínosem omega-3 mastných kyselin jsou jejich protizánětlivé účinky. Pomáhají bojovat s osteoartrózou a bolestmi kloubů. Léčí i zánětlivé onemocnění střev.

Není to dost důvodů, abychom si dopřávali omega-3 mastné kyseliny v jakékoliv podobě pravidelně?

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button