Nahradit v kuchyni vejce se dá několika způsoby
Nahradit vejce při vaření nebo pečení může mít hned několik důvodů – vejce vám nechutnají, způsobují alergické reakce, jste veganem, nebo jednoduše vejce došla a vám se nechce do obchodu.
Naštěstí existuje hned několik alternativ, jak vejce v domácnosti nahradit.
Jablečná přesnídávka
Jedna čtvrtina šálku jablečné neslazené přesnídávky může nahradit vejce při pečení moučníků. Pokud použijte slazenou, snižte množství cukru v receptu.
Rozmačkaný banán
Podobně jako jablečné pyré, i rozmačkaný banán může nahradit vejce při tvoření moučníků. Mějte na paměti, že moučník získá jemnou banánovou příchuť. Pokud vám banány nechutnají, můžete použít dýni nebo avokádo, obě potraviny mají neutrální chuť. Jedna čtvrtina šálku představuje náhradu za jedno vejce.
Lněná nebo chia semínka
Ačkoli jsou vejce zdravá, pravděpodobně se svým složením nevyrovnají lněnému nebo chia semínku.
Semínka namočte do vody, po chvíli se vytvoří gel, který konzistencí připomíná syrový bílek. Gelem nahradíte vejce v každém pokrmu.
Silken tofu
Silken tofu je „hedvábné“ a prakticky nemá žádnou chuť, proto ho lze využít jak ke sladkým, tak slaným pokrmům. Čtvrtina šálku silken tofu nahradí vejce. I když je natural tofu prakticky bez chuti, počítejte s tím, že hotové jídlo bude mít těžší a hutnější konzistenci.
Ocet a jedlá soda
Když smícháte 1 čajovou lžičku (7 gramů) jedlé sody s 1 polévkovou lžící (15 gramů) octa, může směs ve většině receptů nahradit jedno vejce. Dejte přednost jablečnému octu, který nemá tak výraznou chuť a aroma jako vinný ocet.
Jogurt nebo podmáslí
Jogurt a podmáslí jsou další efektivní alternativou pro náhradu za vejce. Čtvrtina hrnku neochuceného bílého jogurtu nebo neochuceného podmáslí může při přípravě jídel nahradit jedno vejce.
Tato náhrada funguje nejlépe na muffiny, dorty a cupcaky.
Sycená voda
Sycená voda může přidat vlhkost do receptury, ale funguje také jako náhrada za prášek do pečiva.
Karbonizace zachycuje vzduchové bubliny, díky nimž je hotový produkt lehký a nadýchaný.
Každé vejce můžete nahradit jednou čtvrtinou šálku (60 gramů) sycené vody.
Tato náhrada funguje skvěle pro koláče, koláčky a rychlé chleby.
Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos