Nezařazené Ostatní Zdraví

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při vaření

Napsáno od redakce

Bojíte se jíst v restauracích, protože nevíte, jaké mají podmínky v kuchyni a v čem se vaše jídlo připravuje? Myslíte si, že jídlo připravené doma je zdravější, jelikož si jej připravíte sama a víte, co všechno obsahuje a že jeho příprava byla správná? Kolikrát ani netušíte, jak se u vás daří kuchyňským mikrobům.

Většina lidí, kteří mají žaludeční potíže, je spojují s jídlem kupovaným či konzumovaným právě v restauracích. Nicméně, nemusí tomu být pokaždé tak. Skoro čtvrtina otravy jídlem je způsobena právě pokrmy, které jsou připraveny doma.

Provedené výzkumy bezpochyby prokázaly, že lidé nejsou při přípravě domácích jídel vůbec opatrní – nicméně, tito lidé ani netuší, že ve své kuchyni dělají něco špatně. Existuje však spousta preventivních opatření, jak si ušetřit žaludeční bolesti a ochránit své zdraví. A nejsou vůbec náročné. Nechte se inspirovat, jak předejít jak banálním, tak i těm závažnějším problémům.

Jaké jsou ty nejčastější chyby při vaření?

  1. Před vařením si vždy myjete ruce

To je samozřejmě v pořádku a naprostý základ přípravy každého jídla. Ale! Nestačí si je umýt pouze před přípravou. Ruce si musíte umývat i v průběhu vaření – a to pokaždé, když změníme druh připravované suroviny. Jak je známo, nejvíce mikrobů a nejnebezpečnějších bakterií se nachází v syrovém masu. Pokud tedy připravuje maso a poté chcete krájet zeleninu, je nutností si umýt ruce, jelikož jsou celé pokryté rizikem nákazy. Nešahejte na žádnou jinou surovinu, dokud si ruce neumyjete. Stejně tak hned dostatečně umyjte všechno nádobí, které se se syrovým masem dostalo do styku. Vyhnete se tím velkému riziku.

  1. Umýváte zeleninu a ovoce hned, když je přivezete domů z obchodu.

Pokud omyjete veškeré ovoce a zeleninu, co jste nakoupili, budete je mít sice pěkně připraveny ke konzumaci, nicméně, pokud ihned nesníte vše na posezení, necháváte prostor pro množení mikrobů. Těm se totiž daří nejvíce ve vlhkém prostředí. Stejně tak je důležité před konzumací salátu, odstranit jejich vrchní listy, které jsou mikroby doslova „posety“.

  1. Omýváte pouze tu zeleninu a ovoce, které má jedlou slupku.

Samozřejmě, že je logické, když omýváte jablka, hrušky či další ovoce, které konzumujete společně se slupkou. Jenže víte, že se vystavujete dalšímu závažnému riziku, když neomyjete například banány či meloun? Je to způsobeno právě tím, že mikrobi, kteří se nachází na nejedlé slupce se dostanou do ovoce přes nůž, kterým daný kousek krájíme.

  1. Vaření a uklízení dohromady? Žádný problém

Mnoho hospodyněk „jede“ ve stejném cyklu – pustí se do vaření a v průběhu přípravy jídla si stihnou uklidit celý byt. Ale představte si, že třeba krájíte maso, ruce si otřete do utěrky, kterou následně použijete na utírání talířů. Utěrka je plná živých mikrobů, které máte najednou na talířích a následně je zkonzumujete. Nejlepší volbou při vaření jsou jednorázové papírové utěrky, které po použití ihned vyhodíte do koše.

  1. Ohřívané jídlo

Bakterie mají rády velkou škálu teplot – od 5ti do 58mi stupňů Celsia. Takže pokud necháváte jídlo na sporáku či v mikrovlnné troubě pro ty, kteří se opozdili, necháváte tak prostor pro vytváření nepříjemných bakterií. Tohle „poškození“ jídla není samozřejmě na první pohled znatelné – není cítit, ani jeho vzhled se nijak nemění. Jídlo by se mělo konzumovat maximálně do dvou hodin po uvaření, poté musí bezpodmínečně být přesunuto do lednice a až poté jej můžete znovu ohřívat. Nikdy nesmí jídlo zůstávat při pokojové teplotě.

Taky jste se v těchto chybách „poznali“? nejvyšší čas všechno napravit a nevystavovat zbytečně svoji rodinu žaludečním problémům způsobeným neodbytnými mikroby.

 

O autorovi

redakce

Zanechte komentář

error: