
Fazole jsou popínavé nebo vzpřímené byliny patřící do čeledi bobovité. Jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny, která je pro lidský organizmus, zejména zažívací trakt, nesmírně důležitá. Vláknina totiž chrání střeva před usazováním tuků, čímž významně přispívá v boji proti rakovině, cukrovce a obezitě. Fazole tedy dodávají našemu tělu vlákninu, která v běžné stravě chybí. I kdyby neexistoval jiný důvod než vláknina, zaslouží si fazole své místo na našich talířích.
Další přínosy fazolí

Jídelníček s nízkým obsahem glukózy představuje nejaktuálnější vývoj nutriční terapie a doporučuje se diabetikům, lidem s problémy s nadváhou a osobám trpícím metabolickým syndromem. Souhrnně řečeno se fazole doporučují úplně všem. Studie prokazují i jejich podíl na boji proti rakovině. Doporučená konzumace, která výrazně napomáhá našemu zdraví, je jíst fazole a čočku alespoň dvakrát týdně. Protirakovinné účinky jsou dány i jinými sloučeninami ve fazolích, a nejen vlákninou.
V kuchyni jsou fazole multifunkční
Jejich hlavní výhodou je množství tvarů, barev a chutí, takže se v nějaké kulinářské podobě mohou zařadit do jídelníčku třeba každý den. Mohou se nejen vařit a zapékat, ale také nakládat a sterilovat. Dokonce se dají v kuchyni použít do většího počtu jídel než například hrách. Jedničkou jsou červené fazole, které mají nejvyšší antioxidační kapacitu na jednu porci. Obsahují také bílkoviny a na rozdíl od většiny komerčních živočišných zdrojů bílkovin neobsahují žádné steroidy, hormony či antibiotika.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos







