Jídlo

Dýňová sezóna začíná! Přinášíme vám 3 recepty na zdravé dýňové pokrmy

Ač nám z toho může být trochu úzko, podzim už na blízku a s ním začíná také sezóna dýní, řepy, švestek a dalších skvělých plodů. Jen si vzpomeňte na teplý švestkový koláč s křupavou drobenkou, dýňovou polévku a pečenou řepu. Podzim je v tomto směru velmi bohatý na plodiny, jenž vám poskytne. V dnešním článku se zaměříme právě na zdravé recepty z dýně, které zahřejí a provoní váš domov. 

Křupavé kroketky s dýní a kadeřávkem

Tento recept v sobě neskrývá pouze chutnou dýni, ale také zdravý kadeřávek. Kadeřávek, zvláště pokud ho máte na své zahrádce, můžete sklízet i přes zimní období. Vydrží totiž i mrazy až do -15 stupňů.

porce: 12 (12 kroket)
kalorie: 65

  • 4 šálky nakrájené dýně
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1/2 šálku nakrájeného kadeřávku
  • 1/2 šálku mandlové mouka
  • 1 polévková lžička chia semínek
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička chilli (záleží, zda máte rádi pálivé)
  • 1/2 lžičky nadrceného kmínu
  • 1 lžička kurkumy

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Na pánvi si rozehřejte kokosový olej, přidejte kadeřávek a nechte povolit po dobu 5 minut. Nakrájenou dýni pečte v troubě po dobu 45-60 minut, či do chvíle, dokud nebude dýně měkká. Nyní si připravte velkou mísu, vložte do ní upečenou dýni, rozmačkejte ji, dále přidejte mandlovou mouku, kadeřávek, chia semínka, sezamová semínka a koření. Dochuťte podle chuti. Začněte ze směsi tvarovat kuličky. Poté vezměte plech po dýni a připravené kuličky na něj vyskládejte. Pečte po dobu 15 minut, dokud nebudou kuličky pevné. Podávejte se zelenými listy a dresinkem. Dobrou chuť!

Dýně s hráškem na kari

Dýně má chuť, která je jemně sladká. Podobně je na tom hrášek. Proto se může stát z těchto dvou potravin skvělá dvojka, která ladí chutí a doplňuje se v barevnosti. Vše doplňuje dokonalá chuť kari. Právě v Indii je kombinace kari a hrášku velmi oblíbenou.

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2½ lžičky kari
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 kg dýně
  • 2 středně velké brambory
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • ¾  hrnku rozinek
  • ¾ hrnku hrášku (může být mražený)
  • čerstvý koriandr

Na velké pánvi či v hrnci rozehřejte máslo, přidejte pokrájenou cibulku a osmahněte. Přidejte česnek, kari koření, sůl a pepř. Nechte chvíli restovat, aby se kari rozvonělo. Poté přidejte pokrájenou dýni a brambory. Nechte prohřát a přidejte kuřecí vývar a rozinky. Zakryjte pokličkou a snižte plamen. Takto nechte povařit po dobu 15 minut, nebo dokud nebude dýně měkká. Poté přisypte hrášek, zakryjte a nechte povařit. Poté směs ochutnejte a servírujte posypané čerstvým koriandrem. Přejeme dobrou chuť!

Restovaná dýňová semínka

Kromě dužiny dýně můžete snadno zpracovat také její semínka. Stačí ji rozkrojit, vydlabat a semínka nechat usušit. Jednodušší volbou je samozřejmě zakoupit semínka již připravená, domácí pečená dýňová semínka jsou však skvělá. Můžete je jíst ještě teplé a není lepšího a zdravějšího večerního mlsání.

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 šálky dýňových semínek
  • 4 čajové lžičky tabasca
  • ½ čajové lžičky kajenského pepře

Tato dýňová semínka jsou pálivá. Pokud vás pálivé dobroty příliš nelákají, vyměňte používané koření za kari.

Nejdříve si zahřejte na velké pánvi olej. Přidejte dýňová semínka a restujte přibližně 3 minuty, dokud nezačnou lehce praskat. Přidejte kajenský pepř a tabasco. Zamíchejte a nechte prohřát. Následně semínka přesypte na pečící papír. Nechte chvíli vystydnout. Dopřejte si je jako zdravé mlsání ráno i večer.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button