Ostatní

Objevte s námi jedlé květy, kterými můžete ozdobit vašeho pokrmy a podpořit své zdraví

Milujete květiny? A milujete je někdy natolik, že byste je snědli? V dnešním článku se podíváme na květy, které můžete s klidem sníst a také na ty, kterým byste se měli vyhnout. Jedlé květy vám nepřináší pouze dokonale vypadající pokrm, ale také zdravé látky, které vaše tělo jednou za čas ocení.

Vybírejte obezřetně

Rostlinu, u které chcete konzumovat květ, byste měli vždy správně identifikovat, abyste nesnědli například květ oleandru, který by vás mohl i přiotrávit. Květy sbírejte v době vrcholného květu a jezte ty, které nebyly ošetřeny pesticidy.

Jaké květy rozhodně nekonzumovat?

Důležité je pro vás vědět, jakým květům se rozhodně vyhnout, jelikož jsou jedovaté a mohly by vám způsobit silné zažívací potíže. Opravdu nikdy nekonzumujte verbenu, oleandr, lobelku, narcisky, azalku či rododendron.

Jaké květy si můžete dopřávat?

Existuje i mnoho květů, které jsou pro váš organismus příznivé a běžně se k nim dostanete, ať už z vaší zahrádky či obchodu.

Květy levandulnádherně voní. Aromatická vůně uklidňuje a chuť květů je velmi specifická. Skvěle se hodí ke sladkým pokrmům především do dezertů, zmrzlině, čokoládě a dokonce i do cukroví. Levandulovými květy  můžete posypat ovocný salát, snítku položit na zmrzlinu či sorbet.

Okvětní plátky růží jsou opravdu nádherné a dokonale voní. Květy růže se dokonce přidávají do směsi čajů a navíc jsou opravdu nádherné. Poslouží jako dekorace v mnoha pokrmech a ovocných nápojích. Květy růží se mohou namočit a pocukrovat, čímž jim dodáváte na trvanlivosti a kráse.

Na váš talíř si můžete dopřát i dokonale vonící květy fialek. Ty se podobně jako levandule hodí ke sladkým pokrmům a jako okrasný prvek na dezerty a do salátů. Nezklame vás jejich chuť ani vůně. Používat je můžete i kandované či si z fialek připravit lahodnou šťávu na ovocné saláty.

Jemné sedmikrásky se hodí do všech pokrmů a skvěle vypadají v kombinaci s fialkami. Nasekat je můžete do salátů, přidat do dezertů nebo s nimi pokrmy pouze zdobit.

Pampeliškové květy si osmahněte na másle, lehce zkaramelizují a dodají pokrmu medovou příchuť. Z pampeliškových květů se připravuje velmi chutný med. Pokud si chcete dopřát květy čerstvé, otrhejte z pampelišky žluté okvětní lístky a přidejte je do jídel, která potřebují barevně oživit.

Do čajů si nasušte květy měsíčku, které jej dokonale rozzáří. Květy měsíčku můžete konzumovat také čerstvé, těmi si posypte jogurt, koláč či vaše ranní smoothie.

Zapomenout bychom neměli ani na krásné květy macešek, které jsou velmi oblíbenou dekorací pokrmů. Jejich barevné kombinace rozsvítí každý fádní pokrm.

V létě vám příroda dopřává bezové květy, které krásně voní a připravit si z nich můžete domácí bezinkovou šťávu, která je velmi zdravá a má jemnou chuť. Z bezinkových květů si dokonce můžete připravit řízky. Čerstvými kvítky můžete posypat své pokrmy, kvítky jsou drobné, roztomilé a nezahanbí žádnou hostitelku.

Ke slaným pokrmům, do salátu a na chlebíček se skvěle hodí květ lichořeřišnice, která má lehce nahořklou chuť, ale může mít nejrůznější barvy od žluté přes oranžovo červenou.

V létě můžete okvětní lístky vložit do misek na led. V letních koktejlech budou tyto zmrzlé květy vypadat dokonale.

Zdravotní výhody konzumace květů

Jedlé květy nejsou jen estetickou ozdobou, ale jsou přínosné pro vaše zdraví. Obsahují antioxidanty, polyfenoly, vitamíny, minerály, enzymy i barviva. Některé z nich pomáhají správnému trávení. Z 90% se skládají z vody. Například v měsíčku najdete karotenoidy s protizánětlivými účinky, v žlutých květech se ukrývá také lutein prospěšný očím. Sedmikrásky v sobě skrývají saponiny a třísloviny, lichořeřišnice má antibakteriální a antibiotické účinky. Fialky vám dodávají rutin, který blahodárně působí na křehké kapiláry.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button