Nezařazené

Objevte protizánětlivý čirok, který vás chrání před vznikem rakoviny

Slyšeli jste už o čiroku? Pokud ne, seznamte se s pro vás novým druhem obiloviny, která přirozeně neobsahuje lepek. Čirok je dalším obohacením do vašeho jídelníčku, a zvláště celiaci ocení novou plodinu, kterou mohou bez obav užívat. Připravte si z čiroku sušenky, ranní kaši či s ním zahustěte omáčku. Stačí ho jen zkusit. 

Objevte čirok

I přestože je čirok znám už tisíce let a domestikován byl již v době neolitické, příliš se o něm nemluví. Důvodem je to, že je pěstován v teplejších oblastech, a u nás je jeho pěstování možné jen na jižní Moravě. Pravdou je, že je v dnešní době přednostně užíván jako krmná surovina pro zvířata či pro výrobu mouky. S novým trendem zdravého stravování a objevování starých plodin se dostává zpět na náš stůl. Oblíbeným se stává právě proto, že neobsahuje lepek a dopřává nám vysokou energetickou hodnotu. Čirok je bohatý na minerální látky a má vysoké antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Proč čirok konzumovat?

Pokud hledáte další skvělý zdroj bílkovin do vašeho jídelníčku, je čirok to pravé ořechové. Kromě bílkovin vám dopřeje také dávku vlákniny, která pečuje o zdraví trávicího traktu. Čirok vám do organismu dodá i dostatek minerálních látek, především hořčík, železo, fosfor, měď, mangan, selen a zinek. Mimo to je bohatý na vitamín B6, B1, B2 a niacin. Tyto vitamíny mají vliv na správný chod metabolismu, bojují proti únavě a pečují o zdraví vaší pokožky a očí. Hlavním důvodem, proč čirok konzumovat, je to, že je silně protizánětlivý a má antioxidační vlastnosti. Chrání vás proti vzniku rakoviny ve vašem těle, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Je skvělou prevencí mnoha onemocnění, jelikož vysoká hladina cholesterolu v krvi a stále nevyvážená hladina cukru v krvi je důvodem vzniku cukrovky, kardiovaskulárních onemocněních, obezity atd.

Bojovník proti rakovině a zánětům

V čiroku jsou zastoupeny chemické přírodní sloučeniny, například fenolové sloučeniny, fytosteroly a taniny. Tyto antioxidanty jsou více než příznivé pro vaše zdraví a snižují dopad oxidačního stresu ve vašem těle. Takto vás čirok chrání před potencionálním zánětem. Proč si tedy nedopřávat potravinu, která nás již preventivně před vznikem jakéhokoliv zánětu v našem těle chrání? Jelikož je čirok bohatý také na polyfenoly, je skvělou prevencí vzniku rakoviny v těle, zvláště tlustého střeva a prsu.

Jak jej zakomponovat do jídelníčku?

Tou nesnadnější volbou je zakoupení čirokové mouky, kterou můžete nahradit klasickou mouku v pokrmech. Zakomponovat ji tak můžete do domácích koláčů, pečiva či při zahušťování omáček. Zakoupit můžete i čirokové otruby nebo ve své celistvé podobě. Z čiroku se připravuje také pivo, které však u nás není příliš k sehnání. Připravit si můžete také k snídani čirokovou kaši, která je velmi chutná, a už ráno dodá do vašeho těla dostatek minerálních látek. Dozdobit si ji můžete o oříšky a ovoce a zamilují si ji i vaše děti, zvláště v zimních dnech s trochou domácí marmelády.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button