S edamame se můžete nejčastěji setkat v nejrůznějších asijských restauracích, kde často edamame nechybí na jídelním lístku. Sehnat je však můžete také v mražené verzi a připravit si je doma. Co jsou však edamame, a jaký je jejich přínos pro lidské zdraví?
Edamame
Edamame jsou nezralé sójové boby, které jsou hojně užívány v asijské kuchyni, svým původem jsou z východní Asie a setkat se s nimi můžete nejčastěji v japonských restauracích. Podávají se jako lehký předkrm či svačinka. Zpravidla se vaří či restují a podávají se posypané solí, která dobře zvýrazní jejich sladkou chuť.
Konzumace
Z lusků se konzumují pouze sójové boby uvnitř, které mají světle zelenou barvu. Dozrálé sójové lusky a boby mají barvu hnědou či béžovou. Někdy se edamame označují také jako „sladké sójové boby“, a to kvůli jejich chuti, která je příjemně sladká. Zakoupit edamame můžete v mražené formě a připravit je vařením, ohřátím v páře, osmažením a přidat do nejrůznějších pokrmů, například polévky, salátů, asijských směsí atd. Konzumovat je však můžete i jen tak posypané špetkou soli. Dopřát si je můžete také v některé z asijských restaurací.
Nutriční hodnoty
Edamame nejsou jen chutným pokrmem, ale i skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, jelikož se jedná o ještě nezralé zelené boby.
Jeden šálek připravených edamame bobů obsahuje následující živiny:
- 189 kalorií
- 16 gramů sacharidů
- 17 gramů bílkovin
- 8 gramů tuku
- 8 gramů vlákniny
- 482 mikrogramů folátu (121 procent DD)
- 1,6 miligramu manganu (79 procent DD)
- 41,4 mikrogramů vitamínu K (52 procent DD)
- 0,5 miligramů mědi (27 procent DD)
- 262 miligramů fosforu (26 procent DD)
- 99,2 miligramů hořčíku (25 procent DD)
- 0,3 miligramu thiaminu (21 procent DD)
- 3,5 miligramů železa (20 procent DD)
- 676 miligramů draslíku (19 procent DD)
- 9,5 miligramů vitamínu C (16 procent DD)
Zdravotní přínosy
Díky rozmanitému spektru obsahu důležitých vitamínů a minerálních látek mají edamame poměrně široké množství účinků na lidské zdraví.
Zdraví srdce
Edamame jsou skvělým zdrojem bílkovin. Pokud omezíte příjem živočišných proteinů, a nahradíte za sójový protein, sníží se hladiny lipidů v krvi, což přispívá ke snížení rizika vzniku srdečních chorob. Edamame jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Hubnutí
Velkou výhodou nezralých sojových lusků je to, že jsou skvělým zdrojem proteinů. Jedna porce obsahuje až 17 gramů bílkovin, což je podobné jako u jiných bílkovinných potravin, jako je drůbež, ryby či vejce. Protein přitom hraje ústřední roli v celkovém zdraví a je zásadní pro obnovu zdravé tkáně, růst svalů, správné imunitní funkce apod. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin vám pomůže cítit se delší dobu plnější a podporuje tak hubnutí.
Zdraví kostí
Edamame obsahují sójové isoflavony, které mohou být prospěšné především pro zdraví kostí. Ovlivňuje metabolismus kostí a zvyšuje hustotu minerálů v kostech.
Menopauza
Sójové isoflovany jsou fytoestrogeny, které napodobují účinky estrogenu v lidském těle. Z toho důvodu jsou prospěšné pro ženy, které procházejí menopauzou, dochází k přirozeným poklesům hladiny hormonů. Isoflavony však mohou příznaky menopauzy u žen snižovat.
Krevní cukr
Podobně jako jiné druhy luštěniny, je i edamame skvělou volbou, pokud jde o stálé udržení hladiny cukru v krvi. Má nízký glykemický index a je bohatý na vlákninu, tedy zpomaluje vstřebávání cukru v krevním řečišti a podporuje tak lepší kontrolu glykémie.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos