Okurky jsou mimořádně přínosné pro celkové zdraví, zejména v létě, protože jsou plné vody a důležitých živin, které jsou nezbytné pro lidské tělo. Dužnina okurek je bohatá na vitamín A, vitamín C a kyselinu listovou, zatímco slupka je bohatá na vlákninu a řadu minerálů včetně hořčíku, molybdenu a draslíku. Kromě toho obsahuje okurka oxid křemičitý, minerál který výrazně přispívá k posílení našich pojivových tkání. Používá se k léčení mnoha kožních problémů, od oteklých očí až po spálení slunce. Okurky také obsahují kyselinu askorbovou a kyselinu kávovou, které zabraňují ztrátě vody, a proto jsou často aplikovány topicky na popáleniny a dermatitidu.
Co je to okurka?
Vědecky známý jako Cucumis sativus, patří do stejné rodiny jako cuketa, meloun, dýně a další druhy. Rostlina, kde rostou okurky, je plazivá réva, která vyvíjí tyto válcové, jedlé plody po celý rok. Paradoxně okurka se považuje dle botaniků za ovoce, protože je to plod, který obsahuje semena.
O okurkách
Okurky pocházejí z Indie před téměř 10 000 lety, ale nyní jsou pěstovány v mnoha zemích. Různé odrůdy okurky jsou na mezinárodním trhu a najdete je v hojnosti po celý rok.
Ve starověkých civilizacích v Egyptě, Řecku a Římě byla okurka velmi oblíbená a její použití se neomezovalo jen na to, že byla potravou. Byla také chválena pro své příznivé účinky na kůži. Ludvík XIV si velmi cenil okurky a proces jejich pěstování ve sklenících byl vynalezen během jeho času, aby se ujistil, že bude schopen mít stálou zásobu během jakékoliv sezóny. Američtí kolonisté také vzali tuto různorodou křupavou a zdravou zeleninu do Spojených států.
Jsou pěstovány především proto, aby byly konzumovány čerstvé, a v Indii často najdete nakrájené okurky, které se prodávají za slunečného odpoledne. Velikost okurky se však liší v závislosti na řadě kulturních faktorů.
Slupka okurky se může lišit v barvě od zelené po bílou, a někdy může být hladká nebo vykrojená v závislosti na odrůdě. Uvnitř okraje slupky najdete bledě zelenou dužninu, která je tlustá, plná vody a křupe současně. Vnitřní jádro okurek má četná jedlá masitá semena.
Zdravé přínosy okurky
Zdravé přínosy okurky nejsou v mnoha kulturách široce známy. Chuť čerstvé okurky je poněkud nevýrazná ve srovnání s jinými druhy ovoce a zeleniny, ale šťáva a chladící vlastnosti okurky jsou skutečně osvěžující. Přínosy okurky se pohybují od zabránění kyselosti k udržení pleti dobře-tónované.
Péče o kůži
Okurka je bohatá na kysličník křemičitý, což je základní složka, která napomáhá při vývoji silných a zdravých pojivových tkání ve svalech, vazech, šlachách, chrupavce a kostech. Lékaři často doporučují okurkovou šťávu kvůli obsahu oxidu křemičitého pro zdravější a jasnější pleť. Okurky s vysokým obsahem vody dokážou přirozeně hydratovat a je dobře známo, že vlhkost je nejlepším přítelem pro zdravou pleť, tak proč nezískávat hydrataci přirozeně! Extrakt z okurek je často používán místně pro léčbu různých typů kožních onemocnění, jako je spálenina a otok pod očima. Kyselina askorbová a kyselina kávová jsou dvě důležité sloučeniny v okurkách, které zabraňují ztrátě vody z těla. To jsou některé z důvodů, proč se okurky aplikují lokálně na různé kožní problémy. Budete docela překvapeni vědomím, že okurka také podporuje zdravý růst vlasů a může léčit kožní onemocnění, jako je psoriáza, ekzém a akné.
Zabraňte zácpě a ledvinovým kamenům
Okurky jsou perfektní směs vlákniny i vody. Proto pomáhají chránit vaše tělo před zácpou a ledvinovými kameny. Zprávy říkají, že většina lidí dává přednost pravidelnému salátu s okurkou, protože je to skvělý způsob, jak zvýšit příjem vlákniny. Okurka je také dobrým zdrojem vitamínu C, oxidu křemičitého, draslíku a hořčíku; z nichž všechny mají své vlastní účinky pro zdraví. Okurka má mimořádné množství vody (asi 96%), která je přirozeně vyčištěna, což znamená, že kvalita této vody je mnohem vyšší než kvalita obyčejné vody. Okurková slupka obsahuje vysoké množství vitaminu A, takže získáte více výživy, pokud jí nebudete loupat.
Kontrola krevního tlaku
Studie provedené v DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) se skládaly z lidí, kteří konzumovali potraviny s vysokým obsahem hořčíku, draslíku a vlákniny. Výsledky byly jasné, jejich krevní tlak se snížil na normální hodnoty. Skupina jídel bohatá na tyto komplexy spolu s dalšími potravinami v jídle, jako jsou mořské plody, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, libové maso a drůbež zapříčily pokles krevního tlaku o 5,5 bodu (systolický) o více než 3,0 bodu (diastolický). Okurka proto reguluje krevní tlak a přispívá ke správné struktuře pojivových tkání v našem těle, včetně těch ve svalech, kostech, vazech, chrupavce a šlachách.
Správa diabetu
U pacientů s diabetem se po mnoho let užívají okurky. Mají hormon požadovaný beta buňkami během produkce inzulínu. Glykemický index (GI) okurek je ve skutečnosti nulový. Přítomnost uhlohydrátů a jejich výsledek na těle se měří podle množství glykemického indexu (GI). Každá potravina obsahuje různé živiny v různých procentech. Sacharidy přispívají ke zvýšení hladiny glukózy, ovšem ty, které se nacházejí v okurkách, mohou být snadno stravitelné diabetickými pacienty. Spotřeba tohoto chladného ovoce tak udržuje hladinu glukózy pod kontrolou.
Udržujte celkové zdraví
Okurky mají vynikající čisticí vlastnosti a aktivně odstraňují nahromaděné odpady a toxiny z vašeho těla. Tyto plody jsou velmi dobré pro optimalizaci funkce močového měchýře, ledvin, jater a slinivky. Okurková šťáva spolu s mrkvovou šťávou je extrémně účinná u revmatických stavů způsobených nadměrnou kyselinou močovou v těle. Pití okurkové šťávy pravidelně také pomáhá léčit dnu a ekzém. Pokud máte problémy s plícemi nebo žaludkem, ujistěte se, že jí dostatečně přidáte do své stravy. Také podporuje svalovou flexibilitu, zatímco obsah hořčíku u okurek zajišťuje správný krevní oběh a uvolněné nervy. Protože okurky jsou bohaté na minerály, zabraňují i třepení nehtů. Okurky často působí jako antioxidanty, když je konzumujete s grilovaným a smaženým jídlem.
Ostatní výhody
Okurka má vysoké alkalické hladiny, čímž reguluje pH krve v těle a neutralizuje kyselost. Lidé s žaludečními problémy by měli často konzumovat okurky.
Okurky pomáhají normalizovat tělesnou teplotu během léta. Okurková šťáva je diuretikum, takže je schopná zabránit i ledvinovým kamenům. Může také potlačit účinky kyseliny močové, která způsobuje zánět v podmínkách, jako je artritida, astma a dna.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos