HubnutíJídloVitamíny

Pažitka je nejen skvělým dochucovadlem, ale také poskytuje mnoho zdraví prospěšných látek

Pažitka (Allium schoenoprasum) je jedlým členem rodu Allium – kvetoucí čeledi rostlin, která zahrnuje česnekovou šalotku, pórek a jarní cibulku. Spodní stonky a cibule této byliny mají jemnou, čistou, cibulovou chuť, která se často používá k ozdobení jídel, jako jsou pečené brambory nebo čerstvá vejce.

Výhody pažitky pro zdraví

Pažitka se nejčastěji používá k dochucení pokrmů, ovšem někteří lidé ji užívají pro její zdravotní výhody.

Nejběžnějším způsobem, jak lidé používají pažitku v přírodní medicíně, je léčba parazitických červů. Jsou to červi způsobující nemoci, kteří žijí a živí se člověkem nebo na něm.

Někteří lidé také používají pažitku ke snížení rizika infekce, snížení hmotnosti vody nebo jako stimulant.

Výživové hodnoty pažitky

Jedna polévková lžíce čerstvé, syrové pažitky poskytuje méně než 3 kalorie, z nichž většina pochází ze sacharidů (vláknina) a bílkovin.

Minerály v pažitce zahrnují vápník (3 mg), fosfor (1,7 mg) a draslík (8,9 mg). Ale konzumace porce pažitky výrazně nepřispěje k vašim vitamínům pro tento den.

Mezi vitamíny v pažitce patří vitamín A (3 % doporučeného denního příjmu), vitamín C (3 %), vitamín K (8 %) a folát (1 %).

Pažitkový olej můžete vidět v některých supermarketech. Někteří kuchaři si pažitkový olej dokonce vyrábějí doma. Mějte na paměti, že olej s příchutí pažitky poskytuje výrazně více kalorií, protože se obvykle jedná o kombinaci oleje na vaření (jako je řepkový olej) a extraktu z čerstvé pažitky.

pazitka-kvetinac

Výběr, příprava a skladování

Téměř v každém obchodě s potravinami najdete čerstvou syrovou pažitku. Obvykle jsou baleny ve svazcích. Pažitka je k dispozici po celý rok.

Při výběru té nejlepší pažitky hledejte plné stonky, které jsou jasně zelené a rovnoměrně zbarvené. Vyhněte se pažitce, která vadne nebo začíná žloutnout, protože je starší a nevydrží tak dlouho.

Když si pažitku přinesete domů, nekrájejte ji, dokud nebudete připraveni ji použít. Zabalte je do papírové utěrky a chlaďte, dokud je nebudete potřebovat v receptu. Měla by vydržet asi týden.

Chcete-li pažitku použít v misce nebo na ní, nasekejte ji ostrým nožem nebo ji pomocí kuchyňských nůžek nakrájejte.

Někteří lidé také kupují a používají lyofilizovanou pažitku, protože vydrží déle. Protože je však čerstvá pažitka snadno dostupná a obecně levná, většina kuchařů dává přednost čerstvé odrůdě.

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak si pažitku vychutnat, je na pečených bramborách s dalšími ingrediencemi, jako je máslo nebo zakysaná smetana. Pokud si hlídáte váhu, pažitka samotná je skvělým způsobem, jak bramborám dodat chuť, aniž byste přidali kalorie.

Pažitka také doplní smetanový sýr, vejce, zelené saláty, majonézové saláty a jako ozdoba. Pažitku nakrájejte těsně před použitím, protože její jemná chuť rychle vybledne.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button