JídloRady a tipyRecepty

Potřebujete vykouzlit sladké pohoštění do 30 minut? Máme pro vás 4 tipy

Stává se vám, že se vám návštěva ohlásí půl hodiny před příjezdem a vy nemáte připraveno nic sladkého, čím byste ji pohostili? Vykouzlit přitom i do 30 minut můžete dokonalé sladké pohoštění, které překvapí i vizuálním dojmem. Nenechte se zahanbit a připravte své návštěvě chutné pohoštění.

Nepečená varianta

Dobrou volbou jsou pro vás nepečené dezerty. Právě ty vás nijak časově neomezí a často je připravíte z ingrediencí, které máte běžně doma. Ideální je, pokud máte v zásobě vždy několik základních ingrediencí, o kterých víte, že z nich můžete připravit právě dané sladké pohoštění. Jaké dobroty tedy můžete hostům připravit?

Panna cotta

Dokonalý italský dezert, který je lehký, dobře stravitelný a chutná opravdu skvěle. Potěší každého milovníka sladkého, který ocení jemnou chuť, příjemnou kyselost a svěžest ovoce. Jedná se o velmi jednoduchý dezert na přípravu. Doplnit jej můžete o různé druhy ovoce, na příklad maliny, jahody či mix lesních plodů. Na přípravu budete potřebovat:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky želatiny
  • 2 ks skořice
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 200 g malin či jiného ovoce

Připravte si nejdříve želatinu. Rozmíchejte ji ve 2 lžících vody a nechte 5 minut odstát. Na panna cottu si připravte buď formičky, které lehce vymažete olejem či skleničky, ze kterých mohou hosté panna cottu přímo jíst. Poté vlijte smetanu do menšího hrnce, přidejte cukr a skořici. Pomalu zahřívejte a za občasného míchání přiveďte k varu. Poté přidejte želatinu a asi 1-2 minuty vařte.

Nakonec směs vlijte do formiček a nechte zchladnout. Dozdobte rozmačkanými malinami s cukrem či jiným ovocem.

Čokoládová pěna

Opravdovou rychlovkou je čokoládová pěna, která bude jistě chutnat i malým ratolestem. Připravit lze čokoládovou pěnu zdravěji, a to z avokáda a kakaa, nebo vsadit na klasiku. Potřebovat na ni budete:

  • 180 g tmavé čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 ks vajec
  • 2 lžíce rumu
  • cukr

Do misky nalámejte na kousky tmavou čokoládu a nechte pomalu rozehřát nad vroucí vodou. Dno misky se nesmí dotýkat vody. Poté si oddělte žloutky a bílky, přičemž ušlehejte žloutky s cukrem a máslem do nadýchané hmoty. Tuto směs vmíchejte k mírně vychladlé čokoládě. Ušlehejte si smetanu a pomalu či přimíchejte k připravenému základu. Na závěr přidejte dotuha ušlehané bílky a nakonec můžete směs dochutit rumem či likérem. Promíchávejte opatrně do hladké pěny. Rozdělte do jednotlivých skleniček a dozdobte ovocem či šlehačkou.

Nadýchané lívance

Pohostit návštěvu můžete také dokonale nadýchanými lívanci, které obohatíte o ovocný rozvar či ochucený tvaroh. Lívance ocení děti i dospělí a dochutit je můžete i domácí marmeládou či javorovým sirupem.

  • 200 ml mléka
  • 3 lžíce oleje
  • 150 g hladká mouka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • kypřící prášek do pečiva
  • ovoce
  • tvaroh

Ve větší míse smíchejte všechny sypké ingredience, v druhé míse promíchejte „mokré“ ingredience. Poté pomalu vmíchávejte směsi dohromady a šlehejte směs metličkou, aby v ní nezbyly žádné větší kousky. Těsto musí být hladké. Poté smažte malé lívanečky na oleji.

Dozdobit je můžete rozvarem z ovoce, klidně mraženého, do kterého přidáte cukr a špetku skořice. Přidat k lívanečkům můžete také tvaroh dochucený vanilkovým cukrem a trochou citronové kůry, Přejeme dobrou chuť.

Rafaelo kuličky

Rychlou chuťovkou jsou také kokosové kuličky, které máte vykouzlené do půl hodiny, přitom jsou chutné a ideální jako malá dobrota ke kávě. Potřebovat na jejich přípravu budete:

  • 1 plechovka salka
  • 300 g kokosu
  • 150 g loupaných mandlí
  • papírové košíčky

Nalijte salko do misky a přisypte 200 g kokosu. Směs promíchejte a nechte chvíli vyhladit. Připravte si kokos na obalení do menší misky. Vždy nabírejte hmotu, do ní vmáčkněte mandli a obalte kokosem. Nakonec vložte do připravených košíčků a dejte chladit do lednice. A sladké občerstvení máte hotovo.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button