Jídlo

Poznejte s námi nejpálivější papričky světa

Milujete chuť pálivého? Láká vás jídlo se štiplavou chutí? Pro vás je tedy určen náš dnešní článek, který vás seznámí s nejpálivějšími papričky světa a tím, co mohou způsobit vašemu organismu. Pravdou je, že příliš nedoporučujeme ochutnávání těchto papriček, abyste svého zdraví zbytečně neuškodili.

Jak je paprička pálivá?

To, jak jsou papričky pálivé se měří na Scovilleově stupnici podle obsahu kapsaicinu, který způsobuje ono pálení, tedy stimulaci receptorů nervových zakončení jazyka. Počet určených jednotek pálivosti odpovídá množství obsaženého kapsaicinu v papričce. Například sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a má tedy hodnotu 0, zatímco papričky habanero či trinidad dosahují až stovky tisíců jednotek.

Jaké papričky jsou nejpálivější?

Abyste si představili, jak takovéto papričky pálí, přinášíme vám přirovnání s tabascem, které běžně seženete v obchodě a přidává se do některých jídel. Tabasco omáčka má pro srovnání 5000 jednotek. Vyšší pálivosti jsou pro náš jazyk opravdu nepředstavitelné. Seznamte se s námi s 5 nejpálivějšími papričkami světa.

5. Trinidad Scorpion Butch Taylor

Tato paprička je na světě pátou nejpálivější. Obsahuje přibližně 1 463 000 jednotek, což je číslo opravdu nepředstavitelné. Tato paprička je původem z Austrálie a dosahuje velikosti 5-7 cm. Dříve paprička držela své prvenství pálivosti ve světě chilli, ale byla postupně překonána dalšími pálivějšími papričkami.

4. Dorset Naga

O kus pálivější je paprička Dorset Naga, která obsahuje přibližně  1 598 000 jednotek. Patří mezi jednu z nejmladších vypěstovaných odrůd, která vznikla z bangladéšské odrůdy Naga Morich v Anglii. Plody mají nepravidelný tvar a jsou dlouhé až 7 cm. Tato paprička je extrémně pálivá se silným aromatem připomínající pomeranče a ananas.

3. 7 Pot Douglah

Paprička se opravdu jmenuje 7 Pot Douglah a obsahuje 1 853 000 jednotek. Paprička je neuvěřitelně pálivá, ale nese sebou i výtečnou chuť. Tím se stala velmi známou. Tato paprička je dlouhá až 6 cm a má podivně hnědou barvu, připomínající již vyuzenou papričku. Paprička pochází z Trinidadu.

2. Trinidad Scorpion Moruga

Už se blížíme k těm nejpálivějším papričkám. Na druhém místě je podle počtu SHU (scollvilových jednotek) s číslem 2 000 000 Trinidad Scorpion Moruga. Jedná se o moderním způsobem vyšlechtěný druh chilli. Tato paprička jako první překonala hranici 2 000 000 jednotek. Pálivost této papričky se při ochutnání rozjíždí velmi pomalu. Nejdříve máte pocit, že vás nic hrozného nečeká, ale její pálivost se postupně zvětšuje a zvětšuje. Je však nositelem i lehce ovocné chutě. Paprička pochází z oblasti Morugo (Trinidad).

1.Carolina Reaper HP22B

Tato paprička se stala nejpálivější na celém světě. Obsah jednotek se pohybuje až k číslu 2 200 000. Přezdívá se jí Karolínská sekačka či Karolínský trhač. Tato paprička, jak poznáte již z jejího názvu, pochází z Jižní Karolíny v USA. Velikost plodu je 3-5 cm. Tato paprička je ve světě pálivosti top. Nejpálivějším papričkou světa byla vyhlášena v roce 2015. Pyšní se tedy zápisem do Guinnessovy knihy rekordů. Pokud si tuto papričku dopřejete, což opravdu nedoporučujeme, je velmi šťavnatá a výrazně chutná po ovoci.

U papriček vždy velmi záleží na podnebí, půdě, množství slunečního záření za dobu pěstování. Rozsah pálivosti papriček se může různě měnit, záleží na mnoha faktorech. Skvělé je, že semínka těchto papriček běžně seženete a můžete si je vypěstovat také doma.

A co stane, když takovouto papričku ochutnáte? Pokud si papričky nasušíte a budete je přidávat do jídla v opravdu malém množství, nic špatného se vám stát nemůže, ba naopak chilli příznivě působí na metabolismus a roztahuje cévy, čímž snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pokud si však do čerstvé papričky kousnete, pravděpodobně vás bude neskutečně brnět pusa, pálit a poté bude jako v jednom ohni. Nemáme na mysli běžnou chuť pálivého, ale opravdový oheň v puse, který můžeme přirovnat k tomu, kdyby vás žihadlem bodl velký počet včel. Je to opravdu neskutečná a nepředstavitelná bolest. Doma to opravdu nezkoušejte, kromě poškození tkání v ústech byste mohli velmi podráždit žaludek a celý trávicí trakt. Následovat by mohly zbytečně vyvolané problémy se žlučníkem, a pravděpodobně by následovalo zvracení a neskutečná bolest žaludku.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button