PrevenceRady a tipy

Připravte si správně zelený čaj a užívejte si jeho účinků na váš organismus

S přípravou zeleného čaje to není tak jednoduché, jak se může zdát. Roli nehraje jen správné teplota vody, ale i kvalita čaje, poměr vody a čaje či to, jestli hrnek přikrýváte. Podívejte se dnes s námi na to, jak si připravit zelený čaj doma, aby si zachoval nejen své aroma, ale i účinky, které přináší vašemu organismu.

Pití zeleného čaje

Pravidelné pití zeleného čaje by mělo být každodenní prevencí snad pro všechny osoby. Zelený čaj je bohatý na vitamíny, minerální látky, aminokyseliny a třísloviny. Pokud si ho správně připravíte, což se dnes naučíme, zůstávají v něm tyto látky uchovány. Zelený čaj vám tak nepřináší jen skvělé aroma, ale i důležité zdravotní účinky, i pro ně je již stovky let oblíben. Zelený čaj obsahuje řadu antioxidantů, které bojují s volnými radikály ve vašem těle, které vstřebáváte stravou, pokud kouříte či pijete alkohol a celkově vnějšími vlivy. Chrání vás tedy proti vzniku rakoviny. Mezi důležité účinky patří také snížení cholesterolu, pozitivní vliv na hubnutí, posílení vlasů a zubů a podpora obranyschopnosti.

Důležitá je kvalita

Při výběru zeleného čaje vždy hledejte kvalitu. Kvalitní zelený čaj by měl být sypaný, měl by krásně vonět a neměli byste v něm najít zbytky jiných částic. I ve své suché formě by vás měl zelený čaj okouzlit svou vůní. Pokud byste cítili divnou zemitou vůni, čaj raději nekupujte. Rozhodující o kvalitě čaje je jeho aroma, vzhled lístků, barva nálevu a i samotná chuť. Nejjednodušší je se poradit s vaším prodejcem a sázet na čaje balené v tmavé sáčku, který nepropouští vzduch, světlo ani vlhko, jelikož čaj snadno vstřebává pachy a vlhko z okolí.

Jak zelený čaj připravovat?

Poměr při přípravě zeleného čaje je 250 ml vody a přibližně 4-5 g čaje, což odpovídá přibližně 2 čajovým lžičkám. O kvalitě výluhu rozhoduje také voda. Dejte si vařit vodu do konvice. Vodu si připravujte vždy čerstvou, ne tu, která byla v konvici celý den a mohla převzít zápach plastu. Vodu uvařte a nechte odstát. Nikdy čaj nezalévejte horkou vodou! Voda by měla mít teplotu nejvíce 80 stupňů, záleží na typu čaje, některé se zalévají vodou jen 60 stupňů teplou. Pokud by byla voda příliš horká, zničí se vám typické aroma i vůni čaje, čaj jednoduše zhořkne. Příliš chladná voda by zase z čaje jeho chuť nedostala a příliš látek byste nevylouhovali.

Doba louhování a nálevy

Podobně jako teplota vody i doba louhování je závislá na druhu čaje, ale většinou se čaj louhuje od 30 vteřin do doby několika minut. Vhodné je čaj vždy přiklopit, aby vám neunikalo jeho unikátní aroma. Pokud jste zakoupili kvalitní čaj, můžete z něj připravit výluh několikrát. Teplotu vody je vhodné v závislosti na tom zvyšovat. První výluh nebude příliš silný, druhý výluh zalijte už teplejší vodou, ten bude nejsilnější a nejchutnější, třetí výluh potřebuje už vyšší teplotu vody a je mnohem slabší. Je vhodný pro všechny, kteří mají rádi opravdu jemnou chuť čaje. Ještě poznámka na závěr, zelený čaj byste neměli sladit. Jeho chuť je vhodné vychutnávat bez použití sladidel.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button