Průmyslově zpracované potraviny se staly běžnou součástí našeho jídelníčku. A co si pod tímto označením představit? Jedná se o velmi širokou škálu potravin, které jsou průmyslově upravovány a vyráběny. Například čerstvá zelenina či ovoce, které si koupíte v obchodě nejsou průmyslově zpracovanou potravinou, zatímco brambůrky, popkorn, polotovary, ale i mnoho dalších potravin již průmyslově vyráběné jsou. Jak mohou takové potraviny ovlivnit naše zdraví a proč jejich konzumaci omezit?
Průmyslově zpracované potraviny
Hned na začátku je nutné si ujasnit, co mezi průmyslově zpracované potraviny řadíme. Jedná se o potraviny, které byly zpracovány dvěma základními způsoby, a to buď mechanickým způsobem či chemickým způsobem. Oba způsoby zpracování mají na potraviny velký vliv a mohou snižovat jejich kvalitu a obsah zdraví příznivých látek. Problémem průmyslově zpracovaných potravin je především to, že přesně nevidíte do způsobu jejich výroby a úpravy, ať už se jedná o proces mechanický či chemický. Komu se totiž vždy chce číst etikety uvedené na obalu… Mechanický způsob úpravy se týká například masa, které je namleto, ale přidáno je k němu mnoho dalších ingrediencí, o které nestojíte. Proto je vhodnější kupovat maso čerstvé a doma si ho namlít. Průmyslově zpracované potraviny totiž skrývají mnohá zdravotní rizika, o kterých mnohdy netušíme.
Riziko pro zdraví
Průmyslově vyráběné potraviny sebou nesou jistá rizika pro lidské zdraví. Ať už se jedná o mnohdy nekvalitní mechanické zpracování či zpracování chemické, tedy přidávání konzervantů, barviv, sladidel, texturantů a dalších látek. Právě díky nim získává potravina zajímavou barvu, chuť a vůni a ztrácí důležité živiny a vitamíny. Vy tak konzumujete koktejl nejrůznějších látek, o kterých ani netušíte.
Čtěte etikety!
Důležité je u průmyslově vyráběných výrobků prostě číst etikety. Pokud se vám mnohdy nechce nebo různým látkám na etiketě nerozumíte a nechce se vám jejich význam hledat, řiďte se jednoduchým pravidlem. Čím méně toho na etiketě je, tedy čím kratší složení je, tím lépe.
Pozor na tuky a cukry
Velkým rizikem pro naše zdraví v průmyslově vyráběných potravinách nejsou jen chemické látky, ale především velké množství cukrů a tuků, které „nevidíme“. Díky přidaným cukrům a tukům nám potraviny více chutnají, ale nesmírně škodí zdraví. Cukry zatěžují játra, mají na svědomí výkyvy krevního cukru a zatěžují slinivku, to vše může vést k riziku vzniku cukrovky či obezity, ale také vzniku vysokému krevnímu tlaku a kardiovaskulárním onemocněním.
Omezte konzumaci průmyslově vyráběných potravin
Průmyslově vyráběným potravinám se dnes v našem stravování naprosto vyhneme jen stěží. Vhodnou cestou je však konzumaci těchto potravin omezit a dbát na konzumaci čerstvých potravin. Nekupujte například mraženou zeleninu, ale zvolte raději čerstvou. Vyhněte se konzervám a polotovarům a vsaďte na čerstvé produkty. Myslete na to, že každý průmyslově zpracovaný výrobek, tedy potravina, je ochuzen o mnoho vitamínů a živin a naopak je obohacen o mnohdy zdraví škodlivé látky. Dbejte na to, co jíte a snažte se omezit konzumaci například:
- sladkých tyčinek, sladkostí, sušenek, sladkých polotovarů, cukrovinek
- instantních jídel, nudlí, směsí
- polotovarů
- slazených a dochucovaných nápojů
- mražených potravin či potravin, které již prošly smažením
- potravin, které se skládají převážně z cukrů, olejů či tuků…
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos