Quinoa je pseudoobilovina, která prudce nabírá na popularitě. Důvodem je zejména její nutriční obsah, který nepřestává ohromovat. Mnoho lidí s ní už nahradilo rýži a možná, že by i vás zajímalo, jaký je mezi těmito dvěma variantami rozdíl. Existuje mnoho klíčových aspektů quinoy a rýže, které je odlišují v naší stravě a vaření. Quinoa a hnědá rýže jsou celá zrna, zatímco bílá rýže je z nutričního hlediska mnohem odlišnější. Tento článek bude primárně odkazovat na rozdíl mezi quinoou a hnědou rýží.
Nutriční obsah
Pojďme se podívat na to, jak se proti sobě obě obiloviny postaví z hlediska nutričních hodnot.
Sacharidy a kalorie: Pokud jde o kalorie a celkovou hladinu sacharidů, tyto dvě odrůdy celých zrn jsou překvapivě podobné. Quinoa a hnědá rýže mají přibližně 110 kalorií v 1/2 šálku a nabízejí 20 gramů a 22 gramů sacharidů.
Protein a dietní vláknina: Quinoa je lepší než hnědá rýže v obsahu bílkovin i dietní vlákniny a může se pochlubit 4 gramy bílkovin a 2,5 gramy vlákniny na porci, což je o 20–30 % více než živiny v hnědé rýži.
Železo a hořčík: Quinoa je také lepší volbou, pokud jde o železo a hořčík, ačkoli hnědá rýže má širší škálu minerálů a vyšší hladiny selenu a manganu.
Vitamíny: Pokud jde o vitamíny, nejpozoruhodnější jsou vitamíny B, z nichž tyto dvě zrna mají podobné hladiny.
Chuť
Pokud jde o chuť, quinoa a hnědá rýže mají podobnou příchuť. I když je zde drobný rozdíl. Quinoa je neutrálnější, což usnadňuje přidávání do jídel beze změny chuti. Hnědá rýže má lehce ořechovou chuť, kterou v některých receptech jen těžko přehlédnete.
Výhody pro zdraví
- Obě tato celá zrna jsou dobrým zdrojem minerálů, vlákniny a bílkovin, ale mají relativně nízký obsah kalorií.
- Quinoa a hnědá rýže pomáhají kontrolovat cukrovku a zlepšují účinnost trávení, zejména proto, že obě neobsahují lepek.
- Quinoa je kompletní protein, zatímco hnědá rýže není, ale oba mohou přispět k růstu a vývoji.
- Obě zrna mohou mimo jiné pomoci zabránit přibírání na váze.
- Oba mají nižší glykemický index než bílá rýže, což je činí cennými pro ty, kteří jsou ohroženi cukrovkou.
Použití
Použití quinoy a hnědé rýže je dost podobné a když někdo chce zlepšit celkovou nutriční hodnotu svého jídla, jsou to dvě nejčastější náhražky bílé rýže v pokrmu.
Nahrazení rýže
Quinou můžete snadno nahradit hnědou rýží, stejně jako rýži basmati a další celozrnné výrobky, a i když se chuť může mírně lišit, dopad na recepty je minimální.
Zdroj obrázků: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos