Rebarborová sezóna začíná! Pohostěte návštěvu rebarborovým koláčem s drobenkou, crumblem či muffiny
Máte-li na zahradě rebarboru, sami víte, že její sezóna právě začíná. Nemáte-li zahrádku, zavítejte na farmářské trhy, kde rebarboru zpravidla seženete. V kuchyni si z ní můžete vykouzlit řadu chutných dezertů se specifickou chutí. Rebarbora se také skvěle kombinuje s jahodami, které budou postupně v nabídce supermarketů a farmářských trhů přibývat. Pusťte se proto do vaření a připravte vám i vaší návštěvě chutné pokrmy z rebarbory.
Zdraví z rebarbory
Rebarbora, odborným názvem reveň kadeřavá, je zeleninou, jejíž řapíky však používáme zpravidla při přípravě sladkých pokrmů. Abyste mohli rebarboru konzumovat, je důležitá její správná příprava, jelikož obsahuje kyselinu šťavelovou. V rebarboře se však ukrývá dávka zdraví a látky našemu organismu prospěšné. Rebarbora je přínosná:
- protože je zdrojem kyseliny citronové a jablečné
- je zdrojem vitamínů ze skupiny B
- obsahuje hořčík, fosfor, železo, jód, draslík a mangan
- podporuje hubnutí
- detoxikuje organismus
- je močopudná
- podporuje metabolismus
- udržuje trávicí trakt v dobré kondici
- podporuje krvetvorbu
Rebarborový koláč s drobenkou
Pro návštěvu ideální pohoštění v podobě rebarborového koláče s drobenkou nikdy nezklame. Připravte si o něco zdravější verzi této dobroty a použijte hladkou ovesnou mouku, vsadit však můžete i na klasickou. Potřebovat budete:
- 100 g másla
- 150 hladké mouky/ovesné
Náplň
- 200 g rebarbory
- 200 g jahod
- 100 g cukru
- 3 lžíce škrobu
- 50 ml vody
- skořice
Drobenka
- 50 g tuku
- 75 g ovesných jemných vloček
- 50 g hnědého cukru
- 50 g ovesné mouky
Nejdříve smíchejte máslo s moukou a namačkejte do formy o průměru cca 20 cm. Nechte jej 20 minut odpočinout a poté ho předpečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Použít můžete trik s fazolemi.
Pusťte se do přípravy náplně. Do hrnce dejte pokrájené jahody a rebarboru, škrob, vodu, cukr a špetku skořice. Míchejte směs do zhoustnutí. Část ovoce můžete přidat až po uvaření. Připravenou směs dejte na předpečený korpus a pusťte se do drobenky. Stačí smíchat všechny ingredience a zpracovat je do sypké směsi. Tuto drobenku posypte navrch a dejte péct na 180 stupňů na cca 25 minut. Po upečení nechte koláč trochu odpočinout, než se do něj pustíte.
Osvěžující crumble s rebarborou
Crumble je typickým anglickým dezertem, jedná se o jakýsi koláč bez těsta, jehož základem je dávka ovoce a drobenka. Připravovat jej můžete do malých mističek, ale i do větší zapékací mísy, ze které může mlsat celá rodina. Na přípravu osvěžujícího crumble budete potřebovat:
- 10 ks řapíků rebarbory
- 1 ks badyánu
- 1 svítek skořice
- 2-3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce griotky či portského
- zakysaná smetana
Drobenka
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 100 g polohrubé mouky
Začněte přípravou rebarbory, kterou umyjete a pokrájíte. Rebarboru se skořicí a badyánem přendejte do kastrůlku, posypte cukrem, polijte griotkou či portským a na mírném ohni vařte cca 2-3 minuty. Rebarbora by měla změknout, ale rozhodně by se z ní neměla stát kaše.
Poté směs odstavte a nechte zchladnout, můžete nechat odpočívat i přes noc. Připravte si zapékací misku či mističky, do které vložíte rebarboru bez koření. Připravte si drobenku smícháním másla, cukru a mouky a posypte s ní rebarboru. Pečte na 200 stupňů, dokud nebude drobenka zlatá a vše krásně provařené. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a poté podávejte se zakysanou smetanou.
Rebarborové muffiny
Především děti ocení rebarboru zpracovanou ve formě muffinů. Muffiny můžete dozdobit i sladkým krémem, například z tvarohu či dovnitř schovat překvapení v podobě ovoce či čokolády. Muffiny jsou také ideálním dezertem na cesty. Připravte si je z:
- 150 g rebarbory
- 150 g jahod
- 180 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- šťávu z půlky citronu
- 150 g cukru a 50 g cukru
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 90 g másla
- mandlové plátky
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů. V míse smíchejte sypké suroviny, tedy mouky, 150 g cukru, sůl a prášek do pečiva. V druhé míse smíchejte mléko pokojové teploty, šťávu z polovinu citronu, vejce a rozpušťěné máslo. Přidejte také na kousky nakrájenou rebarboru a jahody. Promíchejte a přidejte sypké suroviny.
Připraveným těstem plňte formičky na muffiny, které si předem vymažete máslem a vysypete moukou. Třešničkou na dortu je křupavá vrstva, kterou vytvoříte smícháním 50 g cukru, lžíce másla a hrsti mandlových plátků. Touto směsí vždy posypte muffin. Pečte cca 25 minut.
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/69302634@N02/14322058465/
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos