Rady a tipy

Recept: Jak si připravit domácí rostlinné „mléko“

Konzumace rostlinných nápojů, které se stávají náhražkou mléka kravského, sebou nese řadu zdravotních výhod. Ulevují vašemu trávicímu traktu, neobsahují cholesterol a neobsahují ani laktózu. Rostlinné nápoje navíc obsahují důležitý komplex vitamínů B a další vitamíny, také minerální látky, vždy záleží na tom, z čeho si rostlinné nápoje připravíte. Pravdou je, že v dnešní době seženete rostlinné nápoje v mnoha obchodech, ale proč si je nepřipravit doma čerstvé. U nich budete přesně vědět, co obsahují a navíc ušetříte.

Příprava rostlinného nápoje

Výroba rostlinného mléka doma není vůbec náročná a složitá. Potřebujete k tomu především mixér (ne tyčový), čajové sítko či kousek tkaniny. Navíc si můžete rostlinné mléko vyrobit z toho, co máte rádi a ingredience různě kombinovat. Výhodou je i nižší cena, jelikož rostlinné nápoje z obchodů jsou poměrně finančně náročné. A proč si nevyrobit rostlinný nápoj doma se vším, co máte rádi, než se spoléhat na kvalitu „mléka“ kupovaného.

Jak si nápoj připravit?

Vyberte si surovinu pro vaše rostlinné mléko. Dejte ji předem namočit do vody nejlépe přes noc. Aby bylo mléko sladší či ochucené, můžete přidat vždy na litr mléka tři sušené datle či poté vanilkový extrakt. Následně stačí druhý den namočené ořechy, vločky, semínka či jiné suroviny i s vodou vložit do mixéru, přilít vodu čerstvou a mixovat. Obecně platí, že na 100 g suroviny přidáte 1 litr vody. Po mixování stačí vzniklé mléko přefiltrovat buď přes bavlněnou tkaninu, nebo sítko. Mléko můžete následně dochucovat přírodními sirupy, medem či dochutit vašim oblíbeným kořením, například skořicí či vanilkou, přidat můžete také kakao.

Jak dlouho rostlinné mléko vydrží?

Váš zdraví výrobek vám v lednici vydrží nejméně 4 dny. Po prvních hodinách se z mléka ještě oddělí pevnější kousky a klesnou na dno. To je v naprostém pořádku, nenechte se tím znepokojit. Stačí před použitím mléko protřepat.

Jaké mléko si můžu připravit?

Vybírat můžete z různých variant. Velmi oblíbené je pro své výživové hodnoty mandlové mléko, které je bohaté na minerální látky (mangan, selen, vitamín E či magnesium), vápník, ale neobsahuje příliš vysoký obsah bílkovin. Snadno si doma připravíte také mléko makové, které je oblíbené pro vysoký obsah vápníku a je bohaté na bílkoviny.

Finančně dostupné je pro vás rýžové mléko, které je bohaté na sacharidy a neobsahuje skoro žádné tuky. Pokud potřebujete doplnit tělo vitamínem B a E, dopřejte si ovesné mléko, které si může připravovat i z ovesných vloček. Doplní do vašeho těla potřebné minerální látky a také železa. Pro přísun omega 3 a 6 mastných kyselin volte mléko konopné. Připravuje se z neloupaných konopných semínek a můžete ho mixovat i s jinými semínky či oříšky. Lahodně chutná mléko kokosové a lískooříškové.

Dochucujeme rostlinné nápoje

Rostlinná m éka mají většinou velmi jemnou a lahodnou chuť. Oříšky a semínka můžete samozřejmě kombinovat a tvořit si mixy rostlinných nápojů. Aby byla mléka chutnější, do namočených ořechů přidávejte datle, dochucujte mléko vanilkou, medem, agávovým, javorovým, rýžovým či datlovým sirupem, kakaem, kokosem, skořicí, chilli, či kurkumou. Záleží jen na vašich preferencích. Dochucovadla navíc nevytváří jen výraznější chuť, ale mají vliv i na vaše zdraví.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button