JídloRady a tipy

Recept: Studené letní polévky, které oceníte za parných dnů

Vyzkoušeli jste si již někdy připravit studenou polévku? Pokud ne, v letních dnech k tomu bude skvělá příležitost. Studenou polévku oceníte jako rychlý oběd či vydatnější svačinu. Nejenže jsou studené polévky chutné, ale také zdravé a vašemu tělu dopřávají řadu živin. Naučte se je připravovat spolu s námi. 

Řepové gazpacho

Gazpacho je typ studené zeleninové polévky původem ze Španělska. My se dnes podíváme na to, jak si připravit řepovou polévku na způsob gazpacha. Příprava vám zabere přibližně 60 minut a ingredience vystačí na 4 porce.

  • 4 střední řepy
  • ¼ šálku červené cibule, jemně nakrájené
  • 2  stroužky česneku
  • 3 malé okurky
  • ½ šálku čerstvého kopru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • ½ lžičky himalájské soli
  • ¼ lžičky čerstvého pepře
  • Na ozdobu – avokádo, nakrájená okurka, nakrájená řepa, nasekaný kopr, olivový olej, jogurt nebo zakysaná smetana, záleží jen na vaší chuti

Nejdříve si připravte řepu. Tu můžete koupit již uvařenou, což vám ušetří mnoho práce a obarveného kuchyňského náčiní. Pokud máte řepu domácí, tak si ji uvařte po dobu přibližně 45 minut nebo upečte v troubě. Nechte ji vystydnou, a následně oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Poté řepu, cibuli, česnek, okurky, ocet, sůl, pepř a kopr vložte do mixéru a umixujte do hladka, postupně přidávejte vodu podle toho, jak chcete mít polévku hustou. Dochucujte podle sebe solí a octem. Přelijte směs do mísy a dejte do lednice. Poté podávejte a dozdobte avokádem, pokrájeným koprem, trochou olivového oleje či lžící smetany. Přejeme dobrou chuť!

Jahodovo-kokosová polévka se zázvorem

Připravovat si můžete nejen slané studené polévky, ale také sladké, které jsou skvělé jako odpolední svačinka. Vyzkoušejte jahodovou polévku s kokosovým mlékem a trochou zázvoru. Pokud nemáte rádi skořici či zázvor, přidávat jej do polévky nemusíte.

  • 800 g čerstvých jahod
  • 1 šálek jogurtu
  • 1/2 šálku pomerančové šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3-4 lžíce cukru či jiného sladidla
  • 1/2 šálku kokosového mléka
  • 1/2 čajové lžičky vanilky
  • 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice

Příprava této polévky je velmi jednoduchá a snadná. Všechny ingredience vhoďte do mixéru, umixujte do hladka. Dochucujte podle své chuti citronovou šťávou a cukrem, velmi záleží na kvalitě jahod. Přelijte do mísy a dejte do lednice vychladit. Po vychlazení podávejte dozdobené nasekanou mátou a pomerančovou kůrou.

Avokádovo-rukolová polévka

Tato polévka má krásnou zelenou barvu a je pro vaše zdraví velmi přínosná. Jejím základem je avokádo, které je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a je často označováno jako superpotravina, kterou by si měl dopřávat každý člověk. Vyzkoušejte si přípravu avokádové polévky s rukolou. Tato polévka je hutná a skvěle vás zasytí.

  • 2 středně zralá avokáda, nakrájené na kostičky
  • 65 gramů (2 velké hrsti) rukoly
  • 1/3 šálku máty, hrubě nakrájené
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžička medu
  • 1/3 šálku smetany
  • 3 a 2/3 šálku vody
  • 1 lžíce olivového oleje

Volitelně:

  • křupavý chléb, opečený nebo grilovaný
  • čerstvé bylinky (máta, pažitka)
  • kozí sýr
  • olivový olej
  • vločková sůl

Avokádo, rukolu, mátu, sůl, šťávu z citronu, med, smetanu, olej a vodu umístěte do mixéru. Mixujte, dokud nebude směs naprosto jemná. Potřebujete opravdu dobrý mixér. V polévce by totiž neměly zůstávat žádné kousky. Přidávejte podle potřeby vodu – v létě studenou, v zimě horkou. Nandávejte a dozdobte olivovým olejem, kozím sýrem či křupavými krutonky. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button