
Podle názvu nehledejte žádnou příbuznost s růžemi, ale se zelím. Růžičková kapusta skutečně vypadá jako malá zelíčka rostoucí bok po boku na silném stonku. Řadí se ke křížaté zelenině a přináší i stejné nutriční klady jako zelí a ostatní jemu příbuzné rostliny.
Ty mají pro naše zdraví velký význam především z hlediska prevence proti rakovině díky obsahu protirakovinných výživných látek. Zejména má skvělé účinky při prevenci proti vzniku rakoviny tlustého střeva.
Pěstování

Přínosy pro zdraví
Je velice chutná a také hodně zdravá, neboť je bohatá na vitamín B1 – thiamin, který je důležitý pro mentální svěžest, soustředění, odolnost proti stresu a podporuje fyzickou výkonnost. Dále obsahuje pro zdraví nepostradatelnou kyselinu listovou, draslík podporující vylučování nadměrného množství vody z těla, čímž napomáhá k detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. V zimě je růžičková kapusta hodnotným zdrojem vitamínu C. Vysoký obsah vlákniny zase prospívá dobrému zažívání a také v prevenci proti vzniku rakoviny tlustého střeva.
Recepty
Růžičkovou kapustu lze v kuchyni připravovat na spousty způsobů. Výborná je v polévce. Kapustičkové kuličky propláchneme po sklizení studenou vodou a vaříme nebo napařujeme 6-8 minut jen na skus, nikoliv úplně doměkka. Pak je scedíme a podáváme. Také je můžeme povařit jen pět minut, pak tři minut podusit s cibulkou na másle s trochou vývaru a koření. Dostanou tak vynikající chuť a podávat je můžeme třeba s bramborami a masem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos









