Salát je nejen chutná zelenina, ale podpoří i vaše zdraví
Tuto zeleninu pěstovali již staří Egypťané, kteří používali nejen listy, ale i semena, ze kterých lisovali olej.
Během středověku se salát rozšířil z Evropy i do Ameriky a postupně i dalších částí světa. Dnes jej nalezneme ve všech koutech naší planety.
Nutriční hodnoty
Salát obsahuje vodu, energii, bílkoviny, sacharidy, dietní vlákninu, minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek) a celou řadu vitamínů (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina listová, vitamín B6, C, A, E, K).
Zdravotní výhody
Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, chrání neurony, podporuje zdravý spánek, pomáhá snižovat zánět a poskytuje celou řadu antioxidantů.
Ochrana neuronů
Při odumírání neuronů dochází ke ztrátě paměti a dokonce i může dojít k rozvoji některých chorob (Alzheimerova choroba).
Snižování cholesterolu
Vysoká hladina cholesterolu často vede ke kardiovaskulárním chorobám, může způsobovat infarkt nebo mrtvici.
Antioxidační vlastnosti
Antioxidanty působí jako překážky volným radikálům, které vznikají jako vedlejší škodlivý produkt v průběhu buněčného metabolismu. Útočí na zdravé buňky a přeměňují je buňky rakovinného typu. Antioxidanty tyto volné radikály redukují.
POZOR – salát může produkovat alergeny a alergenní proteiny. Lidé trpící potravinovými alergiemi by si měli dát při první konzumaci pozor a omezit se na malé množství.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos