Dům a zahradaRady a tipy

Šalvěj: připravte si čaj nebo ji přidejte pod maso, jedná se o jedinečnou bylinku

Šalvěj je malý keř, který je nejen atraktivním doplňkem každé zahrady, ale zároveň se snadno pěstuje a také nabízí širokou škálu kulinářského využití. K dispozici je ve fialové a zelené variantě.

Je to nenáročná bylina. Chcete-li však, aby byla pořád stejně krásná, je nezbytné šalvěj často stříhat a sklízet.

Na co se šalvěj používá?

Šalvěj je oblíbeným kořením mnoha pokrmů. Hodí se zejména na drůbež a maso. Lze ji efektivně použít čerstvou i sušenou. Šalvěj se také využívá k výrobě čaje, který se pije pro terapeutické účely. Šalvějové listy jsou také nápaditou dekorací.

Někdo doporučuje, aby se sklizeň vůbec neprováděla v prvním roce růstu. Je to z toho důvodu, aby byl zajištěn odpovídající růst a usazení. Sběr listů je však obecně přijatelný. Vyberte větší listy z rostliny před nebo těsně po rozkvětu rostliny.

Šalvěj je velmi náchylná k tomu, aby se z ní stal dřevitý keř. Tomu můžete do jisté míry zabránit častým prořezáváním a sklízením listů. Okamžitě poté, co každý rok rozkvétá, prořezejte rostlinu šalvěje pomocí zahradnických nůžek. Po odkvětu odřízněte stonky květin, abyste podpořili pokračující produkci listů.

Skladování

Šalvěj lze uložit několika různými způsoby. U šalvěje, kterou spotřebujete za pár dní stačí skladovat v plastovém sáčku v chladničce. Bude chutnat stále jako čerstvá.

Pokud chcete šalvěj skladovat po delší dobu, vložte lístky šalvěje do plastového mrazicího sáčku a odstraňte z něj, co možná nejvíce vzduchu. I když nebude už vypadat jako čerstvá, do pokrmů na dušení mas je ideální v této podobě.

Poslední metodou je sušení listů

Za tímto účelem zavěste rostlinu na suché místo mimo přímé sluneční světlo a po usušení ji uložte do vzduchotěsné nádoby. Nyní už víte, jak ji zužitkovat. Je úžasná na bolest v krku i žaludeční potíže.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Back to top button