Krása Léčba Rakovina

Seznamte se zdravotními benefity oleje ze santalového dřeva

Santalové dřevo v prášku jistě znáte jako velice přínosný lék. Stejně jako jeho dřevo, má i olej z něj získaný stejné léčebné účinky. Díky tomu se již po dlouhá staletí používán po celé Indii. Nejsilnější účinky můžeme pozorovat především na pleti, proto ho často nalezneme v kosmetice. Kromě toho je olej i protizánětlivý a specifický pro svou sladkou, dřevitou vůni. Co se ale děje s tělem, když používáme santalový olej?

Léčba pleti

Potlačuje akné

Olej ze santalového dřeva je nejúčinnější v kombinaci s éterickými oleji, jako je olej z levandule, růže, myrhy a podobně. Olej obsahuje látky, které odstraňují bakterie, a tedy snižují riziko vzniku kožní infekce, jejímž důsledkem jsou pupínky a akné. Kromě toho, že zabraňují vzniku nových zánětlivých projevů, léčí stávající problémy.

Odstraňuje skvrny

Esenciální olej ze santalového dřeva se používá také k léčbě ran, jizev a kožních skvrn. Olej je extrémně silný, tudíž musí být smíchán s jiným esenciálním olejem. Tohoto výsledku dosahuje díky látkám, které podporují regeneraci buněk, odstraňují buňky staré a nahrazují je novými. Pravidelné užívání tohoto oleje navíc zabraňuje vzniku nových vrásek.

Olej ze santalového dřeva je skvělým prostředkem proti nedokonalostem na pleti.

Lepší stav pleti

Jak jsme již výše napsali, santalové dřevo je úžasným lékem pro pokožku pleti. Jeho čistící vlastnosti výrazně zlepšují stav pleť, rozjasňují ji a dávají lepší tón. Látky z oleje dokážou léčit i popáleniny. Pokožka působí velmi mladším dojmem.

Protirakovinné účinky

Studie zveřejněná v časopise European journal of cancer prevention z roku 1997 se zmiňuje o ochranných účincích santalového dřeva zejména před rakovinou kůže. Již tradiční bylinkářství používalo santalové dřevo pro přípravu pleťových vod, zejména na kožní nádorové projevy. Ze studie také vyplynulo, že olej ze santalového dřeva může být účinnou ochranou proti rakovině kůže a potlačovat jejich zárodky až v 67 %.

Další využítí

Parfumerie

Vzhledem ke své příjemné a výrazné vůni je olej ze santalového dřeva často používán k výrobě parfémů a deodorantů. V kombinaci s jinými esenciálními oleji vytváří výraznou vůni, která má afrodiziakální účinky. Parfémy z oleje vyrobené mají podobné vlastnosti jako feromony, což z něj činí důležitou přísadu v parfémované kosmetice.

Olej ze santalového dřeva často bývá součástí parfémů.

Aromaterapie

Olej ze santalového dřeva se rychleji vypařuje a sloučeniny, které vylučuje, spouští v mozku produkci serotoninu, který navozuje pocit štěstí a celkové spokojenosti. Olej z této dřeviny je velmi důležitý při aromaterapii, jelikož dokáže úspěšně potlačovat a léčit duševní poruchy spojené se stresem a negativními emocionálními pocity.

Proti křečím

Santalové dřevo obsahuje látku, která pomáhá uvolňovat nervy, cévy a svaly. Pravidelné používání oleje ze santalového dřeva může zastavit svalové kontrakce a křeče a zabránit její bolestivým projevům.

Dezinfekční účinky

Olej ze santalového dřeva působí jako dezinfekční prostředek, jelikož obsahuje látky, které zabíjejí bakterie a viry. Díky svému výraznému aroma nezabíjí jen bakterie, ale odpuzuje i hmyz. Může se tedy použít jako repelent, dezinfekční čisticí prostředek, nebo jako osvěžovač pokoje.

Lepší spánek

Seskviterpeny, chemické látky obsažené v oleji, stimulují funkci malého orgánu v mozku, šišinky. Tento orgán produkuje melatonin, hlavní antioxidant, který reguluje spánkové cykly, vyvolává spánek, léčí nespavost a poruchy spánky. Mimo to uvolňuje mysl, zklidňuje nervovou soustavu a podporuje zdravý spánek. V neposlední řadě se jedná o olej posilující imunitu.

Pokud se rozhodnete používat olej ze santalového dřeva a máte spíše problematickou pokožku, poraďte se nejdříve se svým dermatologem.

Santalové dřevo a olej z něj je nabitý příznivými zdravotními účinky, které dokážou léčit plno neduhů. Vyzkoušejte ho proto také vy.

Zdroj

Zanechte komentář

loading...