Sezóna červeného rybízu je tu! Připravte si z něj osvěžující dobroty i klasiku v podobě koláče
Čeká na vás na vaší zahradě několik keřů obsypaných červeným rybízem? Nebo jste se s ním setkali na farmářském trhu? Období sběru červeného rybízu právě započalo a vy si z něj můžete připravit dobroty, kterých už se vám ve zbytku roku nepoštěstí. Dopřejte si vitamíny z červeného rybízu a jeho typickou chuť. Připravit si z něj můžete chutný sorbet i pohoštění pro návštěvy.
Rybízový koláč s drobenkou
Rybíz je svou chutí poměrně kyselý, proto je skvělou volbou, kombinujete-li jej s drobenkou, popřípadě s jiným sladším ovocem. Připravte si rychlý rybízový koláč s drobenkou. Potřebovat budete:
- 300 g polohrubé mouky
- 180 g cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 4 lžíce oleje
- 250 ml mléka
- 300 g červeného rybízu, můžete použít i jiné ovoce
Drobenka
- 80 g hrubé mouky
- 40 g cukru krupice
- 50 g másla
Připravte si koláčovou formu o průměru cca 30 cm a vymastěte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia. V menší misce smíchejte mléko, vejce a olej. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Poté tyto dvě směsi spojte. Těsto vylijte do formy a posypte rovnoměrně rybízem či dalším ovocem a posypte drobenkou, kterou si snadno připravíte v misce ze tří ingrediencí. Pečte cca 35-40 minut a je hotovo.
Rybízový sorbet s malinami
Pro letní osvěžení je ideální rybízový sorbet v kombinaci s malinami, které nyní také pořídíte ze příznivější cenu. Osvěžující sorbet si totiž zamilujete nejen vy, ale také vaše děti. Potřebovat budete:
- 300 g malin
- 150 g červeného rybízu
- 2 bílky
- 100 g cukru
- 6 lístků máty/meduňky
Začněte tím, že ovoce rozmixujete. Směs vložte nejlépe do nerezové misky či uzavíratelné plastové a šup s ní na 2 hodiny do mrazáku. Poté si vyšlehejte bílky s cukrem, mátu či meduňku nasekejte nadrobno. Vytáhněte z mrazáku částečně zmrzlou směs a vmíchejte do ní bílky s cukrem a mátu. Dejte znovu zamrazit. Servírujte s pomocí lžíce na zmrzlinu či jezte rovnou z krabičky.
Zdravé muffiny s rybízem
Sebou na cesty, na výlety jako svačina jsou ideální muffiny. Snadno je naskládáte do krabičky a konzumují se lépe než pokrájený koláč či buchta. Připravte si zdravé muffiny s rybízem, kterými můžete pohostit i vaši návštěvu. Na přípravu potřebujete:
- 2 ks vajec/ žloutky a bílky zvlášť
- 5 lžic medu
- špetka soli
- 2 hrnky celozrnné mouky
- šťáva z půlky citronu
- 5 lžic slunečnicového oleje
- 1/2 hrnku mléka (kravské či rostlinné)
- 1/2 prášku do pečiva
- 300 g červeného rybízu
Začněte tím, že si žloutky s medem vyšlehejte do světlé pěny. Z bílků si v jiné míse vyšlehejte pevný sníh. Poté do žloutkové směsi vmíchejte mouku, šťávu a kůru z citronu, olej, mléko a prášek do pečiva. Na závěr zapracujte do směsi sníh z bílků a vzniklou směsí plňte vymazané muffinové formičky či papírové košíčky. Do každého košíčku vsypte ještě 1/2 hrsti rybízu. Pečte cca 35 minut při 160 stupních Celsia.
Rybízová limonáda
Osvěžení vám přinese i rybízová limonáda. Jedná se o skvělý způsob, jak můžete hojnou úrodu rybízu využít a navodit tu pravou letní atmosféru. Potřebovat budete:
- 200 g červného rybízu
- 3 limetky
- 50-100 g javorového sirupu
- sodu či minerální vodu
- hrst máty
- led
Rybíz stačí rozmixovat s limetkovou šťávou a sirupem, přecedit přes sítko a nalít do velkého džbánu. Přidejte mátu a nechte alespoň půl hodiny vylouhovat. Nařeďte sodou a podávejte spolu s ledem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos