Váš mozek pracuje, i když spíte. Stará se o váš srdeční tep, dýchání, smysly i myšlenky. Aby fungoval optimálně, potřebuje doplňovat energii, která přichází z jídla. To znamená, že to, co jíte, přímo ovlivňuje vaše mozkové funkce. Mozek bude dobře fungovat, pokud dostane optimální výživu.
Tučné ryby
Omega – 3 esenciální mastné kyseliny jsou skupinou živin, které pomáhají stavět buněčné membrány, snižují záněty mozku a podporují tvorbu mozkových buněk. Potraviny s vysokým obsahem těchto kyselin (ryby – losos, sardinky, makrely, sledi, ořechy, lněné semínko) mohou zlepšit paměť a náladu, poskytnou ochranu proti onemocnění mozku (deprese, Alzheimerova choroba či demence). Omega 3 hrají důležitou roli v produkci transmiterů (chemické látky v mozku ovlivňující naši náladu).
Celozrnné výrobky
Celá zrna – pšenice, ječmen a oves, jsou bohatá na aminokyseliny (tryptofan), které tělo využívá k produkci serotoninu (hormon štěstí a dobré nálady) a melatoninu (udržuje stabilní spánkový cyklus). Také obsahují komplexní sacharidy a prospěšné živiny, které poskytují energii tělu i mozku.
Avokádo
Avokádo je velice výživné ovoce s vysokým obsahem vitamínů B, C, K, E a omega – 3 mastných kyselin. Všechny tyto látky napomáhají k prevenci krevních sraženin, zlepšení vnímání, paměti a koncentrace.
Borůvky
Mají vysoký obsah antioxidantů, vitamínu K, C a vlákniny. Mají schopnost ničit toxiny shromažďující se v mozku, inhibují mozkové funkce a tím chrání mozek před degenerací a stresem a pomáhají oddalovat nástup Alzheimerova onemocnění a demence.
Brokolice
Tato zelenina je považována za jednu z nejlepších potravin pro mozek, především díky vitamínu K a cholinu, které udržují paměť bdělou a poskytují mozku ochranu proti onemocněním souvisejícím s věkem. Také má vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a kyseliny listové, jejíž nedostatek může vést, u některých lidí, k depresím.
Řepa
Řepa je bohatá na antioxidanty, které pomáhají zbavit se toxinů v krvi, snižují zánět a přírodní nitráty v ní obsažené zvyšují průtok krve v mozku. Tím pádem dochází k zlepšení vnímání, soustředění, paměti i logického myšlení.
Hořká čokoláda
Ta zvyšuje produkci endorfinů, je dobrým zdrojem tryptofanu (aminokyselina napomáhající zlepšovat náladu). Flavonoidy v ní obsažené zlepšují průtok krve v mozku.
Vlašské ořechy
Jsou dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin a kyseliny alfa – linoleové. Vysoká úroveň antioxidantů zvyšuje vaše duševní zdraví, zlepšuje paměť, kognitivní schopnosti, duševní bdělost i koncentraci. Hrstka vlašských ořechů denně může pomoci zvýšit vaše duševní zdraví.
Dýňová semínka
Mají vysoký obsah minerálních látek (zinek, měď, selen, železo, hořčík). Spolu s dostatkem bílkovin a antioxidantů mohou přispět k lepší funkci mozku, pomáhají při soustředění, zlepšují paměť a schopnosti řešit problémy.
Listová zelenina
Zelená listová zelenina (kapusta, špenát, mangold, tuřín, římský salát) obsahuje vitamíny A, B a K a kyselinu listovou, jejichž nedostatek zapříčiňuje deprese, nespavost a únavu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos