JídloZdraví

Sója patří mezi hojně využívanou potravinou k výrobě dalších produktů

Sójové boby jsou druhem luštěnin původem z Asie.

Sója je součástí tradičních asijských jídel po tisíce let. Ve skutečnosti existují důkazy, že sójové boby se pěstovaly v Číně již 9 000 let před naším letopočtem. Navzdory tomu mnoho Čechů považuje sóju za novodobou potravinu určenou veganům a vegetariánům.

Dnes je sója široce konzumována nejen jako zdroj rostlinných bílkovin, ale také jako složka mnoha zpracovaných potravin.

Sója však zůstává kontroverzní potravinou – někteří chválí její zdravotní přínosy, zatímco jiní tvrdí, že by pro vás mohla být špatná.

Sója a sójové vyrobky se dělí do několika kategorií

Sójové boby jsou druhem luštěnin, které lze konzumovat celé nebo zpracovávat do různých forem.

Celé sójové produkty

Celé sójové produkty jsou nejméně zpracované a zahrnují sójové boby a edamame, což jsou nezralé (zelené) sójové boby. Sójové mléko a tofu se také vyrábí z celých sójových bobů.

Zatímco zralé sójové boby se v západní stravě jen zřídka konzumují celé, edamame je oblíbeným předkrmem s vysokým obsahem bílkovin v asijské kuchyni.

Sójové mléko se vyrábí namáčením a mletím celých sójových bobů, jejich vařením ve vodě a následným odfiltrováním pevných látek. Lidé, kteří netolerují mléčné výrobky nebo se chtějí mléku vyhnout, je běžně používají jako alternativu mléka.

Tofu se vyrábí srážením sójového mléka a lisováním tvarohu do bloků. Je to běžný zdroj rostlinných bílkovin ve vegetariánské stravě.

Fermentovaná sója

Fermentované sójové produkty se zpracovávají tradičními metodami a zahrnují sójovou omáčku, tempeh, miso a natto.

Sójová omáčka je tekuté koření vyrobené z:

  • fermentované sóji
  • pražených zrn
  • slané vody

Tempeh je fermentovaný sójový koláč, který pochází z Indonésie. Ačkoli není tak populární jako tofu, je také běžně konzumován jako zdroj bílkovin ve vegetariánské stravě .

Miso je tradiční japonská kořenící pasta vyrobená ze:

  • sójových bobů
  • soli
  • hub
tempeh-soja

Zpracované potraviny na bázi sóji

Sója se používá k výrobě několika zpracovaných potravin, včetně:

  • vegetariánské a veganské náhražky masa
  • jogurty
  • sýry

Mnoho balených potravin obsahuje sójovou mouku, texturované rostlinné bílkoviny a sójový olej.

Sójové doplňky

Sojový proteinový izolát je vysoce zpracovaný derivát sóji vyrobený mletím sójových bobů na vločky a extrakcí oleje.

Vločky se poté smíchají s alkoholem nebo alkalickou vodou, zahřejí a výsledný sójový koncentrát se suší rozprašováním na prášek.

Sojový proteinový izolát je dostupný v mnoha proteinových prášcích a také se přidává do mnoha zpracovaných potravin, jako jsou proteinové tyčinky a koktejly.

Mezi další sójové doplňky patří sójové isoflavony, které jsou dostupné ve formě kapslí, a sójový lecitin, který lze užívat v kapslích nebo jako prášek.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button