Jídlo

Tipy a triky pro přípravu nejlepších míchaných vajíček a jejich výhody

Míchaná vajíčka se řadí k oblíbeným snídaním a mají mnoho zdravotních výhod. V čem spočívají jejich největší benefity a jak si je připravit tak, abyste si na nich maximálně pochutnali?

Proč jíst míchaná vajíčka?

Těšíte se na víkend, protože je vaší tradicí připravit si míchaná vajíčka? Tento pokrm je plný vitamínů, minerálů a zasytí vás na celé dopoledne. Rozhodně to ale neznamená, že byste měli jíst míchaná vajíčka pouze k snídani. Dopřát si je můžete také u příležitosti brunche nebo k večeři.

Výhody míchaných vajíček

Porce míchaných vajíček vás sice zasytí, ale zároveň vám po nich nebude těžko. Z jedné porce míchaných vajíček svému tělu dodáte bílkoviny, vitamíny B12, D a A, železo, fosfor a selen. V jejich prospěch hraje i snadná příprava, kterou zvládne i naprostý kuchařský začátečník. Připravit si porci míchaných vajíček můžete i v případě, že držíte keto nebo low-carb dietu, protože vajíčka připravená na tento způsob jsou nízkosacharidová a ideálně zapadnou do vašeho jídelníčku.

Univerzální pokrm, který má mnoho variací

Míchaná vajíčka jsou velmi oblíbená také díky své univerzálnosti. Stačí, když do nich přidáte nějakou ingredienci navíc a okamžitě dostanete jinou chuť. Než se ale pustíme do tipů na přísady, díky kterým pozměníte obyčejná míchaná vajíčka na vyšší úroveň, ujistěte se o tom, že umíte dokonale připravit základní recept.

Základní recept na míchaná vajíčka

K přípravě míchaných vajíček budete potřebovat:

  • vajíčka
  • máslo/olej
  • sůl

Tím ale základní recept na přípravu míchaných vajíček nekončí. Ke každé přísadě je totiž nutné dodat pár informací. Tu nejzásadnější roli a největší vliv na výslednou chuť celého pokrmu mají vejce. Čím čerstvější vejce použijete, tím bude chuť míchaných vajíček lepší. Tou vůbec nejlepší volbou jsou samozřejmě čerstvá vajíčka od farmářů. Dále je důležité zvážit, zda chcete při přípravě použít máslo nebo olivový olej. Díky máslu budou míchaná vajíčka jemnější, na druhou stranu lidé, kteří drží dietu a hlídají si jídelníček, možná dají přednost spíše olivovému oleji. Ten je totiž zdrojem zdravých tuků a někteří lidé na něj nedají dopustit. Co se soli týče, použijte skutečně pouze špetku a přidejte ji k vajíčkům ještě předtím, než je přelijete z mísy do pánve.

Tipy na přípravu nejlepších míchaných vajíček

Ke všem základním surovinám jsme si něco řekli, a proto je čas přesunout se k samotné přípravě. Tajemství nadýchaných míchaných vajíček se skrývá v jejich pořádném šlehání v míse společně se solí předtím, než je vylijete na pánev. K našlehání vajíček můžete použít vidličku nebo metličku. Následně obsah mísy vylijte do pánve s mírně ohřátým máslem či olejem a zkontrolujte, že máte nastavenou nízkou teplotu. Aby si vajíčka udržela svou krémovost a tu správnou strukturu, buďte při jejich přípravě trpěliví a čas od času je promíchejte. Ten správný čas, kdy je z pánve přemístit do talíře je ve chvíli, kdy ještě nejsou zcela hotová. Na talíři totiž ještě trochu dojdou a vy si pochutnáte na jemných a nadýchaných míchaných vajíčkám, kterým nebude nic chybět.

Když si chcete vajíčka trochu ozvláštnit

Jakmile zvládnete základní recept na přípravu míchaných vajíček na jedničku, začněte při jejich přípravě trochu experimentovat. Do vajíček můžete přidat téměř cokoliv a vždy docílíte zajímavé chuti. Jestli vás nenapadá, s jakou surovinou začít, připravili jsme si pro vás tipy na zaručené a ověřené recepty, které si jednoduše zamilujete.

Čerstvé bylinky

Oblíbenou surovinou při přípravě míchaných vajíček jsou čerstvé bylinky. Aby nedošlo k znehodnocení prospěšných látek, přidávejte bylinky vždy až na talíř. A jaké konkrétní bylinky se k míchaným vajíčkům hodí nejlépe? Skvěle chutnají s čerstvou bazalkou, petrželkou, pažitkou a koriandrem.

Asijský způsob

Máte rádi asijskou kuchyni? Svou porci míchaných vajíček si můžete ozvláštnit přidáním sojové omáčky. Protože má přirozeně slanou chuť, použijte ji místo soli a s jejím množstvím buďte velice opatrní. Stačí skutečně jen pár kapek, jinak budou vajíčka příliš slaná. Při servírování vajíčka posypte sezamem a přidejte čerstvý koriandr.

Sýr

Mnoho lidí nedá dopustit na míchaná vajíčka se sýrem. Po jakém druhu sýra ale sáhnout? Při výběru se řiďte tím, jakým chutím dáváte přednost. Velmi výraznou chuť dodá míchaným vajíčkům kozí sýr, který ale nechutná každému, protože jeho chuť je skutečně velmi specifická. Dále je oblíbený také parmezán, ale pokud se ho rozhodnete použít, nezapomínejte na jeho přirozenou slanost a nepřidávejte do vajíček sůl. Klasikou je také eidam, gouda a čedar.

Mléko a smetana

Máte na míchaných vajíčkách nejradši jejich krémovou konzistenci? Do misky k vejcím můžete kromě soli přidat také mléko nebo smetanu na vaření. Díky tomu docílíte ještě krémovější konzistence a znatelně jemnější chuti.

Italský způsob

Jestli si chcete na talíř přidat zeleninu, bylinky a ingredience typické pro italskou kuchyni, po naservírování promíchejte vajíčka na talíři s bazalkovým pestem, přidejte čerstvou bazalku, rukolu a rajčata.

Zelenina

Poměrně běžné je servírovat míchaná vajíčka s nakrájenou zeleninou a houbami. Na talíř si můžete přidat své oblíbené druhy a třeba je i zakápnout olivovým oleje. K míchaným vajíčkům se skvěle hodí papriky, rajčata a salátové směsi.

Jak si nejraději připravujete míchaná vajíčka a který tip na ingredience vás nejvíce zaujal a rozhodně je vyzkoušíte?

Zdroj textu: www.keckmedicine.org, www.epicurious.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button