JídloRady a tipy

Recept: Vyrobte si chutný domácí kečup či majonézu z kokosového oleje

Snažíte se ze svého jídelníčku vynechávat průmyslově zpracované potraviny? Mezi ty patří i kečup či majonéza. Nahraďte tyto dva „dipy“ domácími verzemi, které potěší vaše chuťové pohárky a přispějí vašemu zdraví. Domácí verze kečupu a majonézy postrádají jakékoliv umělé konzervační látky a barviva. Je v nich jen to, co je nutné, nic navíc. Vyzkoušejte dnešní recepty i vy doma, spolu s receptem na medovo-hořčičný dresink. 

Domácí kečup

Příprava domácího kečupu je velmi jednoduchá a rychlá. Připravovat jej můžete z čerstvých rajčat, nejlépe těch domácích. Tento recept však obsahuje rajčata sušená, aby měl kečup opravdu výraznou a specifickou chuť. Pokud chcete kečup připravovat z čerstvých rajčat, stačí sušená čerstvými nahradit.

  • ½ – 1 šálek namočených sušených rajčat (namáčejí se minimálně 2 hodiny předem)
  • ¼ šálku jablečného octa
  • ¼ šálků rozinek
  • ¼ šálku cibulového prášku
  • 1 lžíce mořské soli
  • voda

Připravte si mixér. Do něj přidejte všechny ingredience a rozmixujte do jemné směsi. Podle potřeby přidávejte vodu. Záleží na tom, zda chcete kečup hustší či méně koncentrovaný. Uchovávejte v chladničce.

Domácí majonéza z kokosového oleje

Hledáte-li majonézu, která obsahuje jen zdraví přínosné látky a není průmyslově zpracována, připravte si tu domácí. Ta neobsahuje oleje z geneticky upravených surovin. Tato majonéza se připravuje z kokosového a olivového oleje, které mají pro lidský organismus řadu výhod. Pozitivně působí na zažívací systém. Příprava majonézy z kokosového oleje vám zabere přibližně deset minut.

  • 2 vaječné žloutky (pokojové teploty)
  • 1 lžička hořčice
  • 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
  • ½ šálku olivového oleje
  • ¾ šálku kokosového oleje, rozpuštěný
  • špetka mořské soli a černého pepře

Připravte si mixér. Přidejte vaječné vaječné žloutky, hořčici, čajovou lžičku čerstvé citronové šťávy a mixujte směs pomalu. Poté přidávejte olej. Mixujte na nižším stupni. Jakmile je směs umixována přidejte zbytek citronové šťávy, sůl a pepř. Umístěte do skleněné nádoby a skladujte v ledničce.

Medovo-hořčičný dresink

Přinášíme vám ještě poslední recept na medovo-hořčičný dresink, který je vynikající k masu i na zeleninový salát. Tento dresink je vegetariánský, ale můžete si ho připravit také jako veganský. Hořčičný dresink doplňuje domácí duo majonéza a kečup.

  • ¼ šálku klasické nebo dijonské hořčice, nejlépe s jablečným octovým základem (na rozdíl od destilovaného bílého octa)
  • 3 lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce jogurtu či předem namočené kešu oříšky
  • ½ čajové lžičky křenu
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce nasekaného čerstvého estragonu (volitelně)

Připravte si misku, ve které smícháte všechny ingredience. Pokud používáte kešu oříšky místo jogurtu, směs s nimi rozmixujte v mixéru. Uchovávejte ve sklenici v ledničce po dobu až jednoho týdne.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button