TOP 10

Top 10 potravin, které jsou skvělým zdrojem vápníku

Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Vápník je základní součástí kostí, zubů, nachází se však i ve svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. V našem těle je nejrozšířenějším minerálem a skoro 99% je ho uloženo ve struktuře kostí a zubů. Důležité je pravidelně konzumovat potraviny s vysokým obsahem vápníku, nemusí to být vždy mléčné potraviny, abyste udržovali své kosti a zuby zdravé a silné. Jaké potraviny jsou bohaté na vápník?

Důležitý vápník

Vápník není důležitý jen pro zdravé kosti a zuby, ale má vliv i na nervový systém, srdeční tep a udržování hmotnosti. Aby mohlo lidské tělo správně vstřebávat a využívat vápník, potřebuje dostatek hořčíku, vitamínu D a K. To je důvod, proč jsou někdy doplňky stravy kombinovány s jinými vitamíny, než abyste konzumovali izolovaně vápník.

Top 10 potravin s vysokým obsahem vápníku

Většině z nás se okamžitě vybaví mléčné výrovky, jakmile slyší o vápníku. Mléčné výrobky mohou být dobrým zdrojem vápníku, ale ne jediným. Volbou pro vás mohou být i ořechy, fazole, ryby či některé druhy zeleniny.

  1. Sardinky: 1 šálek: 569 miligramů (57 procent DD)
  2. Jogurt nebo Kefír:1 šálek: 488 miligramů (49 procent DD)
  3. Mléko: 1 šálek: 300 miligramů (30 procent DD)
  4. Sýr: 30 gramů: 202 miligramů (20 procent DD)
  5. Kadeřávek: 1 šálek: 90,5 miligramu (9 procent DD)
  6. Okra: 1 šálek: 81 miligramů (8 procent DD)
  7. Pak Choy:  1 šálek: 74 miligramů (7 procent DD)
  8. Mandle: 30 gramů: 73,9 miligramu (7 procent DD)
  9. Brokolice: 1 šálek: 42,8 miligramu (4 procenta DD)
  10. Potočnice lékařská:  1 šálek: 41 miligramů (4 procenta DD)

Proč je důležité konzumovat vápník?

  1. Podporuje zdraví kostí
  2. Prevence vzniku rakoviny
  3. Pomáhá udržovat vaši váhu pod kontrolou
  4. Zlepšuje krevní tlak a podporuje zdraví srdce

Podpora zdraví kostí

Onemocnění, které velmi často postihuje kosti, osteoporóza, v USA je tímto onemocněním postiženo více než 10 milionů osob. Pravděpodobně nebude překvapeni, když připomeneme, že potraviny s vysokým obsahem vápníku udržují vaše kosti zdravé. Vápník a vitamín D je nesmírně důležitý především v mládí, když se tvoří  kostra a jeho pravidelný příjem si musíte hlídat i jako starší. Čím vyšší je dosažená maximální hmotnost kostní hmoty, když jsme mladými, tím déle bude trvat osteoporóze než se začne rozvíjet a bude docházet ke ztrátě kostní hmoty ve stáří.

Prevenci vzniku rakoviny

Některé studie prokázaly, že konzumace potravin bohatých na vápník je spojena se sníženým rizikem vzniku některých typů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Udržení váhy

Některé klinické studie zjistily, že existuje spojení mezi vyšším příjmem vápníku z potravin a nižší tělesnou hmotností.

Zdraví srdce a regulace krevního tlaku

Potraviny s vysokým obsahem vápníku pomáhají uvolnit tkáně hladkého svalstva nacházející se v žilách a tepnách. Vápník může také pomoci předcházet srážení krve a pomáhá snížit krevní tlak. Strava s vysokým obsahem vápníku je prevencí vzniku onemocnění srdce a vysokého krevního tlaku.

Kolik vápníku potřebujete denně?

Doporučená denní dávka vápníku je 1000 miligramů denně pro dospělé muže a ženy mladší 50 let. Doporučená denní dávka vápníku se zvyšuje na 1,200 až 2,000 miligramů denně u dospělých 50-70 let a osob starších, protože je zapotřebí více vápníku k ochraně kostí před stárnutím.

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.