TOP 10 potravin, které obsahují kyselinu listovou
Kyselina listová je velmi důležitou látkou, která by neměla chybět v potravě žádného člověka, zvláště pro ženy je kyselina listová velmi důležitá. Je jedním z vitamínů ze skupiny B-komplexu, je rozpustná ve vodě a neúčastní se energetického metabolismu. Pomáhá vašemu organismu vytvářet nové buňky, hraje roli při syntéze DNA.
S kyselinou listovou
Kyselina listová pomáhá tělu správně vstřebat vitamín B12 a aminokyseliny. Nedostatek kyseliny listové může způsobovat anémii (chudokrevnost), zhoršení imunitních funkcí a špatné trávení. U těhotných žen může nedostatek kyseliny listové vést k velkým problémům. Lidé, kteří jsou nejvíce v ohrožení, pokud nebudou mít dostatečný příjem kyseliny listové, jsou především těhotné ženy, kojící matky, lidé s onemocněním jater, lidé, kteří požívají velké množství alkoholu a lidé, kteří užívají diuretika či léky na diabetes.
TOP 10 potravin:
Denní příjem kyseliny listové by měl být přibližně 400 mcg. Podívejte se na potraviny, které je nutno zařadit do vašeho jídelníčku, abyste nedostatku kyseliny listové ve vašem těle předcházeli.
- Cizrna: 1/2 šálku= 557 mcg (více než 100 denní dávky)
- Játra: 100 g= 221 mcg (55% denní dávky)
- Fazole: 1/2 šálku= 146 mcg (37% denní dávky)
- Čočka: 1/2 šálku= 179 mcg (45% denní dávky)
- Špenát: 1 šálek= 56 mcg (14% denní dávky)
- Chřest: 1/2 šálku= 134 mcg (33% denní dávky)
- Avokádo: 1/2 šálku= 61 mcg (15% denní dávky)
- Řepa: 1/2 šálku= 68 mcg (17% denní dávky)
- Hrášek: 1/2 šálku= 112 mcg (28% denní dávky)
- Brokolice: 1 šálek= 57 mcg (14% denní dávky)
Proč je důležité konzumovat kyselinu listovou?
Pravidelný příjem kyseliny listové pomáhá snížit riziko vzniku defektů neurální trubice, jako může být rozštěp páteře. Toto riziko snižuje až o 26%. Nedostatek kyseliny listové může způsobit jiné vrozené vady. Kyselina listová je nutná pro replikaci DNA, a proto bez dostatku kyseliny listové buňky nejsou schopné správně růst. Kyselina listová je nejdůležitější pro těhotné ženy, aby se plod správně vyvíjel! Důležité je, abyste věděli, jaká je úroveň kyseliny listové ve vašem těle před otěhotněním či ihned jak to zjistíte. Stačí, když vám váš doktor udělá krevní test. Při nedostatku kyseliny listové v těle se může kyselina listová doplňovat s pomocí doplňků stravy.
Prevence rakoviny a srdečních chorob
Kyselina listová je velmi důležitou prevencí rakoviny. Jelikož je rakovina způsobena poškozením DNA v jednotlivých buňkách a vzhledem k tomu, že kyselina listová hraje roli při zajištění správné replikace DNA, může i ona zabránit poškození buněk. Dlouhodobý nedostatek kyseliny listové může být spojen se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny děložního čípku, prsu, tlustého střeva či plic. Doplňujte pravidelně množství kyseliny listové ve vaší stravě. Podle studií lidé, kteří pravidelně konzumují kyselinu listovou ve své stravě mají menší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Hraje také klíčovou roli při snižování hladiny homocysteinu v krvi, sloučeniny, která je spojena se zvýšeným rizikem vzniku infarktu a mozkové příhody. Dopřávejte si cizrnu, čočku, fazole či čerstvou zeleninu pravidelně.
Jak zařadit cizrnu do svého jídelníčku?
Přemýšlíte, jak do své stravy více zařadit kyselinu listovou, která je nejhojněji obsažena v cizrně? Zkuste si připravit chutný pokrm, který je klasický pro Střední východ. Máme na mysli hummus. Můžeme jej označit za hutnější pomazánku, do které se zamilovali tisíce lidí po celé zemi, právě pro jeho chuť a výživové vlastnosti. Jelikož je cizrna bohatá i na bílkoviny, hodí se do stravy veganů a vegetariánů. Připravíte si jej jednoduše z vařené či konzervované cizrny, česneku, olivového oleje, tahini pasty (ze sezamu), citron a dochutí se solí, pepřem či trochou římského kmínu. Vše se rozmixuje a podává zakápnuté olivovým olejem. Hummus můžete jíst se zeleninou či plackami.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos