Top 9 nejzdravějších ořechů: Jaké mají přínosy pro zdraví I. část
Pravidelná konzumace ořechů není přínosná jen pro vaše krásné vlasy a nehty, ale působí i na zdraví vašeho kardiovaskulárního systému. Stačí si dopřát pár oříšků ve vaší snídani či k odpolední svačince. Ořechy jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a zdraví prospěšné tuky. Jaké ořechy však přinášejí největší dávku zdraví?
1. Mandle
Mandle mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin a vitaminu E spolu s několika dalšími důležitými mikroživinami. Přibližně 30 g mandlí obsahuje:
- 161 kalorií
- 6,1 gramů uhlohydrátů
- 5,9 gramů bílkovin
- 14 gramů tuku
- 3,4 gramů vlákniny
- 7,4 miligramů vitaminu E (37% DD)
- 0,6 miligramů manganu (32% DD)
- 75,7 miligramů hořčíku (19% DD)
- 0,3 miligram riboflavinu (17% DD)
Podle studií přidání mandlí do stravy může být neuvěřitelně prospěšné pro vaše zdraví. Každodenní zastoupení mandlí ve vašem jídelníčku může vést ke snížení hladiny cholesterolu a tuku v oblasti břicha. Studie publikovaná v časopise Journal of the American College of Nutrition ukázala, že zvýšený příjem mandlí pomáhá zlepšit citlivost na inzulín a snížit hladinu cholesterolu u dospělých trpící prediabetem. Mandle mohou také zvýšit hladinu příznivého HDL cholesterolu, zlepšit paměť a dokonce chránit před vznikem rakoviny prsu.
2. Brazilské ořechy
Věděli jste, že se para ořechům přezdívá také brazilské ořechy? Brazilský ořech je jedním z nejzdravějších ořechů na planetě. Má zvláště vysoký obsah selenu, důležitého minerálu s antioxidačními účinky, které pomáhají bojovat proti škodlivým volným radikálům, aby se zabránilo poškození buněk. Přibližně 30 g (asi šest ořechů) obsahuje:
- 185 kalorií
- 3,5 gramů sacharidů
- 4 gramy bílkovin
- 18,8 gramů tuku
- 2,1 gramů vlákniny
- 542 mikrogramů selénu (774% DD)
- 106 miligramů hořčíku (27% DD)
- 0,5 miligramu mědi (25% DD)
- 205 miligramů fosforu (20% DD)
- 0,3 miligram manganu (17% DD)
Ve studii z roku 2013 bylo zjištěno, že jedna porce para ořechů výrazně snižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. Díky vysokému obsahu selenu mohou být příznivé para ořechy i pokud jde o prevenci vzniku rakoviny.
3. Kešu ořechy
Kešu oříšky jsou velmi oblíbenými ořechy a jsou cenově dostupnější než para ořechy. Poskytují vydatnou dávku zdravých tuků. Ale jsou kešu ořechy tím pravým pro vás? Přibližně 30 g kešu ořechů obsahuje:
- 155 kalorií
- 9,2 gramů sacharidů
- 5.1 gramů bílkovin
- 12,3 gramu tuku
- 0,9 g vlákniny
- 0,6 miligramů mědi (31% DD)
- 0,5 miligramu manganu (23% DD)
- 81,8 miligramů hořčíku (20% DD)
- 166 miligramů fosforu (17% DD)
Kešu ořechy jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit před poškozením volnými radikály a snižovat riziko vzniku mnoha chronických onemocnění. Mají také nižší obsah tuku než jiné druhy ořechů, ale přesto poskytují dobré množství tuků zdravých pro srdce.
4. Lískové ořechy
Lískové ořechy jsou skvělým zdrojem manganu a mědi, stejně jako mnoho dalších základních mikroživin. Přibližně 30 g lískových oříšků obsahuje:
- 176 kalorií
- 4,7 gramů uhlohydrátů
- 4.2 gramy bílkovin
- 17 gramů tuku
- 2,7 gramů vlákniny
- 1,7 miligramů manganu (86% DD)
- 0,5 miligramu mědi (24% DD)
- 4.2 miligramy vitaminu E (21% DD)
- 0,2 miligramů thiaminu (12% DD)
Lískové ořechy se řadí mezi nejzdravější ořechy, pokud jde o snížení rizika vzniku srdečních onemocnění. Podle studií strava obohacená o lískové ořechy může snížit hladinu celkového cholesterolu o téměř 8 procent, triglyceridy o 7 procent a zvyšuje HDL cholesterol až o 6 procent. Studie publikovaná v Evropském časopise o klinické výživě ukázala, že konzumace lískových oříšků dokonce pomohla zvýšit koncentrace vitaminu E v krvi.
5. Makadamové ořechy
Makadamové ořechy mají obzvlášť vysoký obsah tuku a živiny jako mangan a thiamin. 30 g těchto ořechů obsahuje přibližně:
- 203 kalorií
- 2,2 gramů sacharidů
- 4 gramy bílkovin
- 21,4 gramů tuku
- 2,4 gramů vlákniny
- 1,2 miligramu manganu (58% DD)
- 0,3 miligramů thiaminu (23% DD)
- 0,2 miligramu mědi (11% DD)
Mezi přínosy makadamových oříšků patří především podpora zdraví srdce. Studie publikovaná v časopise Journal of Nutrition zjistila, že konzumace stravy obsahující makadamové ořechy pomohla snížit jak celkový i špatný LDL cholesterol.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos