JídloReceptyZdraví

Třešně podporují zdraví srdce, cév, chrání před záněty i dnou. Připravte si z nich tyto dobroty

Pomalu, ale jistě nastupuje také třešňová sezóna. Těchto plodů si užívejte, co nejvíce můžete. Třešně jsou totiž skvělým zdrojem důležitých živin, které přináší pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, chrání před vznikem rakoviny, jelikož jsou bohatým zdrojem antioxidantů a antokyanů, navíc snižují riziko vzniku zánětů apod. Připravit si z nich můžete řadu dobrot a v době sezóny jimi pravidelně obohacovat váš jídelníček.

Třešně a zdraví

Červené plody, na které dnes narazíte na mnoha zahradách, jsou skvělým zdrojem vitamínů i minerálních látek, jedná se například o jód, hořčík, zinek, vápník, železo, křemík i fosfor, dále vitamíny C, E a B. Obsahují také přírodní barvivo, tzv. antokyan, který se postará o to, aby byly tkáně ve vašem těle stále fit. Látky, které třešně obsahují, se postarají také o zneškodnění volných radikálů a snižují riziko vzniku zánětů v těle (viz artritida, paradentóza apod.). Jejich konzumace se doporučuje také osobám, které trpí dnou, jelikož snižují hladiny kyseliny močové v krvi. Působí však blahodárně i na zdraví srdce a cév.

Tipy na přípravu

Třešňový pie

Vyzkoušejte si doma připravit chutnou americkou klasiku, která propojuje šťavnatost, sladkost a nechybí ani příjemné křupnutí. Mřížkový třešňový koláč si zamilují vaše návštěvy i vaše děti. Potřebovat na jeho přípravu budete, do formy o průměru 26 cm:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • ½ lžičky soli
  • 50 ml vody
  • mouku na podsypání

Náplň

  • cca 5 hrnků nevypeckovaných třešní
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 1 lžíci másla
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžíce mandlových lupínků

Nejdříve si v míse mouku zpracujte s máslem a solí do podoby drobenky, přidávejte vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Zabalte jej do folie a nechte odležet v lednici.

Třešně si vypeckujte, smíchejte je s cukrem (jednu lžíci si dejte stranou), škrobem a mandlovým extraktem. Polovinu těsta si poté vyválejte do tenké placky a přendejte do vymazané a vysypané koláčové formy. Naplňte těsto třešněmi, dejte na ně kousky másla a z druhé poloviny těsta si vytvořte proužky, které pokladete na třešně. Upravte okraje těsta a mřížku potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylým cukrem a mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů, poté snižte na 180 a pečte cca 40 minut.

Hrníčková bublanina

Potřebujete vymyslet rychlý dezert, který bude obsahovat třešně? Pusťte se do přípravy tolik oblíbené třešňové bublaniny, kterou můžete obohatit dalším ovocem ze zahrádky, popřípadě drobenkou, která se hodí v kombinaci s kyselejším ovocem. Potřebovat budete:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 4 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • třešně a další ovoce

Drobenka

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 4 lžíce másla

Smíchejte si ve větší míse sypké suroviny na těsto, které promícháte, v druhé míse tekuté suroviny. Poté promíchejte sypkou směs s tekutou. Plech si vymažte máslem a vysypte moukou, vlijte těsto na plech a posypte připraveným ovocem, nemusíte šetřit. Podle chuti a kvality ovoce můžete koláč posypat ještě drobenkou. Pečte cca 30 minut při 180 stupních Celsia.

Třešňovo- jahodový džem

Z třešní je vynikající také džem, a to v kombinaci s jahodami. Třešně se postarají o sladkost, jahody o mírnou kyselost. Tuto dobrotu si pak můžete dopřát na chleba, opečené tousty či palačinky. Připravte si ji z:

  • 500 g jahod
  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 1 balení želírovacího cukru
  • kyselina citronová
  • šťáva z ½ citronu
  • 800 g cukru

Nejdříve ovoce rozmixujte s pomocí tyčového mixéru, přelijte do hrnce a přidejte šťávu z citronu a balíček želírovacího cukru smíchaného s cukrem. Vařte cca 5 minut a sbírejte pěnu. Poté ochutnejte a podle chuti přidávejte kyselinu citronovou. A jak zjistit, že má džem ideální konzistenci? Dejte kapku džemu na talířek, pokud nestéká, je konzistence ideální. Pokud by byl příliš tekutý, přidejte trochu želírovacího cukru a krátce povařte. Hotový džem přendejte do čistých, vypařených sklenic a otočte dnem vzhůru.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button