Zdraví

Účinný způsob, jak se zbavit bolesti hlavy, nedostatku energie a nespavosti. Stačí pouze doplnit tyto dva chybějící vitamíny

Hořčík a jeho výhody

Nutné uvést, že hořčík se účastní minimálně 300 různých reakcí chemického charakteru v našem těle, pomáhá převádět potraviny na energii a vytvářet nové bílkoviny z aminokyselin. A právě proto se používá ke zmírnění úzkosti, stresu a v boji proti nekonečné únavě.

Dále zabraňuje častým bolestem hlavy a slouží jako pomocník při léčbě migrény. Při nedostatku hořčíku se snižuje hladina serotoninu, dochází ke zúžení krevních cév a je ovlivněno fungování neurotransmiterů.

Při nízké hladině hořčíku pak dochází k depresi a nespavosti.

Z čeho jej získáme?

Doporučená denní dávka (RDA) je pro muže ve věku 19-30 let 400 mg a 420 mg pro starší. U žen to platí následovně. Ve věku 19-30 let 310 mg a 320 pro starší.

Hlavní denní dávku hořčíku poskytuje:
  • Špenát
  • Ořechy
  • Hnědá rýže
  • Chléb (hlavně celozrnný)
  • Ryba
  • Maso
  • Avokádo

Vitamín K a jeho výhody

Vitamín K je charakteristický tím, že syntetizuje bílkoviny, které jsou nezbytné pro srážení krve a zastavení krvácení. Při nedostatku hrozí až nadměrné podlitiny a krvácení.

Další výhody, které jsou možné, ale ještě nebyly zcela vědecky prokázány, jsou ty, že zahrnují ochranu před kalcifikací tepen a snižuje rizika Alzheimerovy choroby a rakoviny prostaty.

Dále spolupracuje s vitamínem D, aby vedle vápník do kostí a pomohl jim tak se svázat a aby byly naše kosti silnější, neboť při nízké hladině vitamínu K dochází ke zvýšenému riziku zlomenin.

Z čeho jej získáme?

Doporučená denní dávka (RDA) záleží na věku, pohlaví a tělesné hmotnosti. Dle průvodce učeného pro dospělé, který je převzatý z britské NHS, se doporučuje 0,0001 mg vitamínu K na každé 1 kg (2,20 kg) tělesné hmotnosti.

Hlavní denní dávku vitamínu K poskytuje:
  • Byliny: bazalka, šalvěj, tymián, petržel, koriandr, majoránka a pažitka.
  • Zelená listová zelenina: kale, špenát, zelená hořčice a jiné zelené listy.
  • Salátová zelenina: jarní cibule, zahradní řeřicha, radicchio, římský salát, červený salát, celer a ledový salát.
  • Růžičková kapusta, brokolice, zelí, pak choi, savoy zelí a květák.
  • Horké koření: kajenský pepř, paprika, chilli prášek a kari.
  • Chřest, fenykl, pórek, okurky, sójové boby, olivový olej a sušené ovoce.

Nutno říci, že je třeba před samotným užíváním zdrojů hořčíku a vitamínu K, poradit se s lékařem, protože jejich nadměrné užívání může mít na nás negativní účinky a ovlivňovat jiné léky.

Nezapomínejte však, že zdravá a vyvážená strava poskytuje více než dostatek množství potřebného vitamínu K a hořčíku pro naše tělo.

 

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button