Už jste vyzkoušeli kurkumové latte jako skvělou prevenci mnoha onemocněním?
Hledáte způsob jak včlenit kurkumu do vašeho jídelníčku? Kurkuma je známá svými zdravotními účinky, které má na vaše zdraví. Vyzkoušejte si z ní připavit kurkumové latte, které bývá nazýváno jako „zlaté mléko“. A může být vlastně nápoj, který se jmenuje latte zdravý? Ano, v tomto případě ano. Výhodou konzumace kurkumy je především prevence kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Kurkuma má protizánětlivé účinky, které vás mohou ochránit před řadou zdravotních problémů.
Síla kurkumy
Kurkuma je příbuzná se zázvorem a pokud jde o zdraví, je to úžasný zdroj prospěšných látek. Kurkuma obsahuje silný antioxidant kurkumin. Kurkumin je látkou, která dává kurkumě její specificky žlutou barvu slunce. Pokud si kurkumové latte oblíbíte a budete si jej dopřávat pravidelně, brzy účinky kurkumy pocítíte na vlastní kůži.
Zdravotní výhody konzumace kurkumy:
- brání bakteriálním infekcím
- prevence rakoviny (prsu, tlustého střeva, prostaty a kůže)
- chrání před očními chorobami
- prevence kardiovaskulárních onemocnění
- podporuje trávení
- zmírňuje projevy neurodegenerativních onemocněních (Alzheimerova choroba, roztroušené sklerózy, atd.)
- brání vzniku artrózy
- chrání před vznikem žaludečních vředů
- bojuje proti virovým infekcím
Příprava
Kurkuma latte či také kurkuma s mlékem vyžaduje vždy dvě základní složky, a to je kurkuma a mléko. Použít můžete mandlové mléko či kokosové. Asi se ptáte, jaké jsou další ingredience tohoto zdravého elixíru. Podívejte se na na ně.
- 2 hrnky mandlového mléka či plnotučného kokosového mléka
- 1/2-1 lžíce kurkumy
- 1 lžíce kokosového oleje či ghee
- 1/2 lžičky vanilky
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky reishi (houba nesmrtelnosti)
- 1/2 lžičky ashwagandha (ženšen)
- 1/2 lžičky javorového sirup či medu
V menším hrnci si na mírném ohni ohřejte mléko, kurkumu, kokosový olej či ghee a vanilku. Míchejte, dokud nezačne být směs horká. Nyní je čas přelít směs do mixéru a přidat reishi a ashwagandhu, skořici a javorový sirup podle chuti. Místo javorového sirupu můžete použít jiný druh sirupu či med. Pořádně rozmixujte. Poté vlijte do hrníčku a podávejte se špetkou skořice navrch.
Co je to reishi a ashwagandha?
Jelikož je kurkuma spojena s ajurvédskou léčitelskou tradicí, nic nezkazíte tím, když do nápoje přidáte další látky, které jsou v přírodním léčitelství známé a přispívají vašemu zdraví. Reishi, tzv. houba nesmrtelnosti, je známá po celém světě a patří do léčiv tradiční čínské medicíny. Reishi vypadá ve své přirozené podobě trochu jako choroš. Vy ji můžete zakoupit ve formě prášku, který si můžete přidávat do jídla. A jak reishi chutná a proč ho konzumovat? Resihi má hořkou chuť, jelikož obsahuje terpenoidy. V čínské medicíně si ji dopřávají v podobě sirupů či tinktur pro její význam, který nese v názvu. Podle tradice má její konzumace přispívat k prodloužení života.
Ashwagandha není nic jiného ne indický ženšen, důležitý kořen která je tradičně používána v ajurvédské medicíně, spolu s kurkumou. Její pravidelná konzumace přináší omlazení těla a mysli a chrání před stárnutím. Ashwagandha pochází z Indie a vypadá jako malý keř se zelenými květy, avšak používají se hlízy ashwagandhy, které se k vám dostávají v podobě prášku. Je velmi bohatá na polyfenoly, steroly a stimuluje organismus. Tyto dvě přísady přináší vašemu tělu omlazení a vzpruhu, a to bez chemických přísad. Pouze čisté látky prověřené tradicí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos