JídloPrevenceRecepty

Ovesná kaše jako ideální podzimní snídaně na desítky způsobů. Ovesné vločky přináší 6 zdravotních výhod

Ovesná kaše je ideálním spojencem na podzimní a zimní období. Díky ovesným vločkám si totiž vykouzlíte k snídani či k svačině teplou ovesnou kaši, která zahřeje, skvěle zasytí a můžete ji doplnit o to, co máte rádi. Dopřejte si ranní zahřátí a zaplněné břicho na celé dopoledne, to vše díky ovesné kaši. Připravit si ji můžete na stovky způsobů.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou obilným výrobkem, které vznikly rozdrcením ovesných zrn. Ovesné vločky se používají při přípravě řady pokrmů, například při přípravě ovesných kaší, celozrnného pečiva, připravuje se z nich granola, ale také zdravé lívanečky. Ovesné vločky jsou nesmírně přínosné pro lidské zdraví a jejich pravidelná konzumace se pravdu doporučuje.

Oves a lepek

Oves sám o sobě lepek neobsahuje. Lepek se však do vloček dostane při výrobě. Ve většině případů jsou totiž ovesné vločky zpracovávané ve stejných společnostech jako pšenice, tedy jsou ovesné vločky mnohdy kontaminované. V tomto případě tedy vždy záleží na samotném výrobci a způsobu zpracování ovesných zrn. Hledejte proto ovesné vločky, které jsou označeny jako bezlepkové. Pokud hledáte jiné bezlepkové vločky, můžete sáhnout po těch pohankových, které chutnají také skvěle a jsou dobrým zdrojem rutinu, nesmírně přínosného pro zdraví cév.

Nutriční hodnoty

Ovesné vločky jsou také skvělým zdrojem bílkovin, díky tomu se hodí do stravy sportovců i do redukčních diet. Jsou dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E, ale také železa a vápníku, fosforu a lecitinu. Průměrně vločky obsahují kolem 66 % sacharidů, 14 % bílkovin a 7 % tuku.

Jeden šálek (asi 234 gramů) vařených ovesných vloček obsahuje přibližně:

  • 166 kalorií
  • 32 gramů uhlohydrátů
  • 6 gramů bílkovin
  • 3,5 g tuku
  • 4 g vlákniny
  • 1,4 miligramu manganu (68 procent DD)
  • 12,6 mikrogramu selenu (18 procent DD)
  • 180 miligramů fosforu (18 procent DD)
  • 63,2 miligramů hořčíku (16 procent DD)
  • 2,3 miligramů zinku (16 procent DD)
  • 2,1 miligramů železa (12 procent DD)
  • 0,2 miligramů thiaminu (12 procent DD)

Zdravotní přínosy

Ovesné vločky jsou velmi lehce stravitelné. Obsahují dávku vlákniny, která je rozpustná a podílí se na regulaci cholesterolu a glukózy v krvi. Díky obsahu vlákniny se také jedná o skvělou snídani, která vás dobře zasytí a udržuje vás plné energie po celé dopoledne. Ovesné vločky také pomáhají snižovat krevní tlak a působí blahodárně na nervovou soustavu.

Snižují hladinu cholesterolu

Díky přítomnosti specifického typu vlákniny, známé jako beta-glukan, pomáhají ovesné vločky snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Snižují hladiny LDL cholesterolu v krvi bez ovlivnění prospěšného HDL cholesterolu v krvi. Podporují také snížení krevního tlaku. Díky tomu jsou ve stravě preventivním opatřením pro vznik srdečních chorob.

Podpora hubnutí

Díky obsahu vlákniny a bílkovin jsou ideální součástí redukčních diet a stravy sportovců. Mají i nízký obsah kalorií a jejich pravidelná konzumace podporuje hubnutí. Ranní ovesná kaše skvěle zasytí a snižuje chutě k jídlu i na sladké.

Stabilizace krevního cukru

Ideální jsou ovesné vločky i pro osoby, které trpí cukrovkou. Stabilizují totiž hladinu cukru v krvi, díky čemuž nehrozí výkyvy energie. Vláknina zpomaluje vstřebávání cukru v těle, aby udržela normální hladiny cukru v krvi co nejdéle a také stálý přísun energie.

Antioxidanty

Ovesné vločky jsou důležitým zdrojem vitamínů a minerálních látek a antioxidantů. Jedná se například o zdroj avenanthramidu, což je typ polyfenolu, který v těle působí jako antioxidant. Antioxidanty pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály a chrání před oxidačním poškozením buněk a vznikem zánětů. Jsou prevencí srdečních chorob, rakoviny či cukrovky.

Trávicí trakt

Ovesné vločky jsou velmi přínosné pro zdraví trávicího traktu, tedy i pro imunitní systém. Jsou prevencí zažívacích problémů a pokud vás některé trápí, zkuste do své stravy ovesné vločky zařadit.

Kožní problémy

Ovesné vločky můžete užívat nejen vnitřně, ale také zvnějšku. Ovesné koupele jsou s báječným přírodním prostředkem, který uklidňuje svědění či podrážděnou pokožku. Setkat se můžete například i s ovesnými pěnami do koupele či s mýdlem apod. Ovesné vločky totiž podporují zdraví pokožky zmírňují záněty, tedy léčí například ekzém či atopickou dermatitidu.

Ovesné vločky v pokrmech

Ovesné vločky jsou tedy ideální volbou na snídani. Připravit si z nich můžete ovesnou kaši. Nemusíte nutně používat mléko, mnohdy stačí povařit vodu s vločkami a přidat k nim vše, co máte rádi. Ovesnou kaši můžete obohatit o ořechy, semínka, pokrájené ovoce, koření, viz skořici, kurkumu, špetku pepře, sušené ovoce, viz rozinky, švestky, meruňky, osladit medem či cukrem či si vykouzlit kaši čokoládovou či kakaovou. Ovesné kaše se zdobí čerstvým ovocem, semínky či ořechy a chutnají prostě skvěle. Pokud ráno nemáte vždy čas na vaření kaše, připravte si ovesnou kaši přes noc. Stačí večer smíchat do skleničky kaši, vodu/mléko, sladidlo, ořechy a ovoce a vložit do lednici. Ráno už budete mít snídani hotovou. Z ovesných vloček si však můžete připravit také chutnou granolu, lívanečky či sušenky.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button