Prevence

Top 9 nejzdravějších ořechů: Jaké mají přínosy pro zdraví II. část

Napsáno od Barbora

V předchozím článku jsme si posvítili na pět druhů ořechů, které jsou vašemu zdraví velmi přínosné, zvláště prospívají kardiovaskulárnímu systému. Dnes se zaměříme na zbylé druhy ořechů a jejich nutriční hodnoty. 

6. Arašídy

Arašídy jsou jedním z nejběžnějších druhů ořechů, cenově přístupné, ale jsou arašídy opravdu zdravé? Arašídy jsou dobrým zdrojem mnoha důležitých vitaminů a minerálů. 30 g nesolených  arašídů obsahuje přibližně:

  • 164 kalorií
  • 6 gramů uhlohydrátů
  • 6,6 gramů bílkovin
  • 13,9 gramů tuku
  • 2,2 gramů vlákniny
  • 0,6 miligram manganu (29% DD)
  • 49,3 miligramů hořčíku (12% DD)
  • 40,6 mikrogramů folátu (10% DD)
  • 1,9 miligramu vitaminu E (10% DD)
  • 100 miligramů fosforu (10% DD)

Jedna masivní studie, na které se podílelo 83 818 žen, ukázala, že vyšší spotřeba arašídů a (zdravého) arašídového másla snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Další studie zjistila, že pojídání více arašídů snižuje několik rizikových faktorů srdečního onemocnění. Výhody spojené s dopřáváním si arašídů ve vaší stravě mohou dokonce začít ještě před narozením. Pravidelný příjem arašídů jednou týdně během těhotenství snižuje riziko vzniku alergických onemocnění u dětí.

7. Pekanové ořechy

Pekanové ořechy jsou proslulé svým kardiovaskulárním přínosem. Jsou bohatým zdrojem manganu a několika dalších klíčových vitamínů a minerálů. Přibližně 30 g pekanových ořechů obsahuje:

  • 195 kalorií
  • 4 gramy uhlohydrátů
  • 2,6 gramů bílkovin
  • 20,3 gramu tuku
  • 2,7 gramů vlákniny
  • 1,3 miligramu manganu (64% DD)
  • 0,3 miligramů mědi (17% DD)
  • 0,2 miligramů thiaminu (12% DD)
  • 1,3 miligramu zinku (9% DD)
  • 34,2 miligramu hořčíku (9% DD)

Pekanové ořechy mají vliv na zdraví srdce a pomáhají snížit hladinu cholesterolu. Studie zveřejněná v  časopise Journal of the American Dietetic Association  ukázala, že pekanové ořechy mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. Jídla obsahující pekanové ořechy mohou také zvýšit antioxidační procesy v těle, neutralizuje volné radikály a bojuje proti vzniku chronických onemocnění. Jedna studie zjistila, že zvyšující se příjem pekanových ořechů po dobu čtyř týdnů významně zlepšila profily obsahu antioxidantů v krvi.

8. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy mohou poskytovat dobré množství bílkovin, stejně jako manganu, mědi a hořčíku. 30 g těchto ořechů přibližně obsahuje:

  • 183 kalorií
  • 3,8 gramů uhlohydrátů
  • 4,3 g bílkovin
  • 18,3 gramů tuku
  • 1,9 gramů vlákniny
  • 1 miligram manganu (48% DD)
  • 0,4 miligramů mědi (22% DD)
  • 44,2 miligramu hořčíku (11% DD)
  • 96,9 miligramů fosforu (10% DD)

Vlašské ořechy jsou také vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pomohou snižovat riziko vzniku zánětu v těle. Některé studie zjistily, že vlašské ořechy mohou také zlepšit mozkové funkce. Vlašské ořechy mohou také podpořit zdraví srdce tím, že snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak.

9. Pistácie

Vysoce ceněné pro obsah vitaminů a minerálů, pistácie jsou však také jedním z nejlepších zdrojů bílkovin mezi ořechy. Přibližně 30 g pistácií obsahuje:

  • 161 kalorií
  • 7,8 gramů uhlohydrátů
  • 6 gramů bílkovin
  • 13 gramů tuku
  • 2,9 gramů vlákniny
  • 0,4 miligramů mědi (19% DD)
  • 0,4 miligram manganu (18% DD)
  • 0,4 miligramu vitaminu B6 (18% DD)
  • 0,2 miligramů thiaminu (16% DD)
  • 137 miligramů fosforu (14% DD)

Studie zveřejněná v  časopise Journal of the American College of Nutrition zjistila, že konzumace 30 g pistácií denně vyrovnává hladiny lipidů v krvi a snižuje poměr špatného LDL cholesterolu k dobrému HDL cholesterolu. Další studie zjistila, že konzumace pistácií pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi po jídle s vysokým obsahem uhlohydrátů. Jiný výzkum naznačil, že pistácie mohou zlepšit motorické funkce, snižovat oxidační stres a riziko vzniku zánětů. Též posiluje funkci krevních cév a řadí je těmito účinky mezi jedny z nejzdravějších ořechů vůbec.

Zdroj

O autorovi

Barbora

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

error: